FRIESLAND - Een lagere energierekening. Wie wil dat niet? Energie besparen is niet moeilijk, dit kan met eenvoudige maatregelen. Zoals de verwarming een graadje lager zetten of korter douchen. En huiseigenaren kunnen de isolatie verbeteren. De Friese Milieu Federatie start vandaag tijdens Nationale Klimaatweek de campagne Sa maklik! Deze campagne bestaat onder andere uit filmpjes op Facebook en Instagram en de website www.sa-maklik.nl.

Met de campagne Sa maklik! wijst de Friese Milieu Federatie mensen erop dat energiebesparing best gemakkelijk is. Veel winst valt te behalen met isoleren. Een warmer en energiezuiniger huis krijg je met dak-, vloer- en spouwmuurisolatie en isolatieglas. Het aanbrengen van een tochtstrip langs ramen en deuren en radiatorfolie is eenvoudig voor zowel woningeigenaren als huurders. Verwarmingskosten bepalen bijna de helft van de energierekening. Een snelle bezuinigingsmaatregel is de thermostaat één graad lager zetten, deuren dichthouden en de kachel op 15 graden een uur voor het naar bed gaan of als je overdag niet thuis bent. De gemiddelde Nederlander staat vijf keer negen minuten per week onder de douche. Als je de douchetijd inkort tot vijf minuten, bespaar je veel warm water en energie.

Actie

De Friese Milieu Federatie wil met Sa maklik! bereiken dat mensen positief gaan denken over energiebesparing en ook daadwerkelijk tot actie overgaan. Op de campagnewebsite www.sa-maklik.nl staan verschillende energiebespaartips. Ook zijn hier links te vinden naar websites met praktische tips. Wie gratis advies wil hebben van een energiecoach van de gemeente, kan daarvoor terecht bij een energieloket. Alle adressen zijn te vinden op www.fryslan.frl/energieteam-fryslan. De campagne met verschillende filmpjes en foto’s op social media loopt tot halverwege december.