HEERENVEEN - Dichter des Vaderlands, Tsead Bruinja, opent de tentoonstelling in de Pronkkaemer op vrijdag 6 december om 17.00 uur.

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is dichter en woonachtig te Amsterdam. In 2019 en 2020 is hij Dichter des Vaderlands van Nederland. De Friese Amsterdammer neemt de titel over van Ester Naomi Perquin, die twee jaar daarvoor het ambt bekleedde. Bruinja, de zevende Dichter des Vaderlands, werd gekozen door een benoemingscommissie van kenners en dichters. Hij zal de komende twee jaar gedichten schrijven bij nationale gebeurtenissen en optreden als ambassadeur van de poëzie en op 6 december komt hij dus in Heerenveen. U bent van harte uitgenodigd deze opening bij te wonen!

TSEAD BRUINJA
Bruinja (Rinsumageest, 1974) is volgens de commissie “een dichter die in eerlijke, eenvoudige woorden zowel gevoelig als scherp kan zijn, die een inval of anekdote tot gedicht kan verheffen en rauwheid en lyriek afwisselt”. Bruinja is bovendien “een bevlogen ambassadeur voor de poëzie in de breedste zin: als bloemlezer, performer op podia en in de media, organisator van evenementen en aanjager van kruisbestuivingen met andere kunstvormen. Hij beweegt in zijn vaak geëngageerde dichterschap moeiteloos tussen binnenwereld en buitenwijk – en waar het wel moeite kost, levert dat spannende poëzie op.” De gedichten die Bruinja bij actuele gebeurtenissen zal schrijven worden gepubliceerd in NRC. Bruinja debuteerde in het Fries in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer) en in het Nederlands in 2003 met Dat het zo hoorde (Contact). Van 2014 tot 2016 schreef hij een wekelijkse column voor de cultuurbijlage van de Leeuwarder Courant.

DE TENTOONSTELLING
Twee schilders uit kunstenaarsdorp Ruigoord bij Amsterdam exposeren van 4 tot 20 december in de Pronkkaemer van Museum Heerenveen. Elsje Elysée Stroetinga en Rob van Tour laten nieuw werk zien uit 2019 en presenteren beiden een boekje van hun werk. Zij exposeerden al op vele plaatsen in Europa en in buitenissige plaatsen als Mongolië en India. De kunstenaars hebben allebei ‘roots’ in het noorden en voelen zich nu met hun werk weer helemaal ‘thuis’ in Heerenveen. Op vrijdag 6 december om 17.00 uur is de feestelijke opening van de tentoonstelling door Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja. U bent van harte welkom.