HEERENVEEN - Van 12 maart tot en met 23 april 2023 organiseert Museum Heerenveen de tentoonstelling BOLD II in de Museum Galerie MUGA, met werk van Wil Jansen, Sander Reijgers en Patrick Bergsma. De opening vindt plaats op zondag 12 maart om 15.00 uur. Dan gaat curator Age Hartuiker in gesprek met de kunstenaars, die meer zullen vertellen over hun werk.

BOLD II is een vervolg op een eerdere expositie samengesteld door curator Age Hartsuiker en heeft als gemeenschappelijke basis het zichtbare materiaal en vet of ‘bold’ werk. Daarbij is de wijze waarop deze kunstenaars omgaan met hun materialen de spannende factor in deze expositie.

Wil Jansen

De schilderijen van Wil Jansen zijn bijna beeldhouwwerken aan de muur, doordat de dikke lagen verf op het werk lijken te zijn geboetseerd. In haar olieverfschilderijen gebruikt Jansen motieven uit de natuur als startpunt van haar onderzoek naar het fundamentele aspect van de schilderkunst. De schilderijen zijn veelal veelkleurig, maar soms ook ingetogen in de kleurstellingen.

Patrick Bergsma
Voor Patrick Bergsma vormen de eeuwenoude Chinese kunst van Penjing en de Japanse bonsai een belangrijke inspiratiebron. Zijn werk gaat voornamelijk over de mens in relatie met de natuur. De mens heeft te kampen met toenemende overbevolking, waardoor er minder ruimte overblijft voor de natuur. Toch heeft de natuur een sterk aanpassingsvermogen en weet het altijd een manier te vinden om te overleven onder de nieuwe omstandigheden. Deze problematiek resulteert bij Bergsma in fantasierijke sculpturen en schilderijen.

Sander Reijgers
Tot slot toont ook Sander Reijgers zijn werk tijdens BOLD II. Zijn kunstwerken zijn het resultaat van een langdurig proces dat met het grootste geduld is uitgevoerd. De organisch gegroeide constructies laten de toeschouwer op een andere manier naar schilderkunst kijken. Reijgers manipuleert zijn materiaal bijna als een driedimensionaal object, dat zich niet alleen in de hoogte en breedte laat vangen, maar ook in de diepte. Niet alleen het oppervlak aan de voorzijde van het doek is een punt van aandacht, maar ook de randen en zijkanten moeten worden bekeken om Reigers’ creatieve proces volledig te begrijpen. Het resultaat is een excentriciteit die zich uitstraalt naar alle delen van de ruimte.

De expositie is te zien en te beleven van 12 maart t/m 23 april in de Museum Galerie MUGA in Heerenveen. Galerie MUGA is geopend tijdens openingstijden Museum Heerenveen en de toegang is gratis.