HEERENVEEN - In de tijd waarin persoonlijke contacten beperkt moesten blijven, initieerde Museum Belvédère het project ‘Artist’s Call’. Kunstenaars die aan het museum verbonden zijn, kregen een paneeltje op mobiele telefoonformaat met het verzoek dat te bewerken. De resultaten zijn in het museum te bewonderen in een kleine expositie en de paneeltjes zijn te koop!

Met het project wil Museum Belvédère – juist in tijden van onzekerheid – de heilzame betekenis van beeldende kunst benadrukken en inspelen op de goede relaties tussen kunstenaars, museum en publiek. Het project ‘Artist’s Call’ verwijst uiteraard naar ons dagelijks gebruik van de mobiele telefoon, het eigentijdse communicatiemiddel dat ons met de ander en de wereld verbindt, maar ook naar het eeuwenoude gebruik van bidprentjes, talismannen, voorouderbeeldjes en dergelijke – voorwerpen met als doel de dragers ervan te beschermen of in contact te brengen met gene zijde of het hogere.

In deze periode van afstand-tot-elkaar, krijgen al deze aspecten een nieuwe lading. Museum Belvédère heeft bewust gekozen voor het formaat waar onze hand zo vertrouwd mee is, maar heeft de kunstenaars verder volledige vrijheid gegeven. Dit heeft een bijzondere reeks kunstwerkjes opgeleverd die ieder op hun eigen wijze aanzetten tot kijken en overpeinzen, die schoonheid en troost bieden en die als talisman gekoesterd en gedragen kunnen worden.

Alle kunstwerkjes zijn te koop in Museum Belvédère voor 160 euro per stuk, waarvan het grootste gedeelte bestemd is voor de kunstenaar en een gedeelte ten goede komt aan het museum. De panelen zijn 14 x 7 centimeter. De verkoop vindt plaats in de museumwinkel en start op 19 november. Er is tevens een affiche te koop waarop alle inzendingen (ruim 100 stuks) staan afgebeeld.

De deelnemende kunstenaars zijn:


Johan van Aken, Annelies Alewijnse, Arjan van Arendonk, Dick van Arkel, Anne van As, Eric Beets, Dirk Beintema, Milly Betten, Wim Biewenga, Hans Boer, Marije Bouman, Ton Bouchier, Alice Brasser, Daniëlle van Broekhoven, Marianne Brouwer, Ilse Brul, Machteld van Buren, Richard van den Dool, Joost Doornik, Barteld Evenhuis, Alida Everts, Anne Feddema, Mieke Fokkinga, Alphons Freijmuth, Jasper de Gelder, Beppie Gielkens, Cor Groenenberg, Bettie van Haaster, Jan Hamstra, Pieter de Hart, José Heerkens, Janneke Hengst, Fons Hoiting, Tjibbe Hooghiemstra, Margot de Jager, Martin Jarrie, André de Jong, Leen Kaldenberg, Kaneli & Smit, Peter Keizer, Beppe Kessler, Han Klinkhamer, Gosse Koopmans, René Korten, Sandra Kruisbrink, Christiaan Kuitwaard, Hans Landsaat, Rudy Lanjouw, Bartle Laverman, Jorn van Leeuwen, Sabine Liedtke, Euf Lindeboom, Frank Lisser, Ton Mars, Janet Meester, Jildau Nijboer, Albert Oost, Jet van Oosten, Yt Osinga, Olphaert den Otter, Arjo Passchier, Jenny Piso, Marcel Prins, Rob Regeer, Krin Rinsema, Anke Roder, Jelle Schotanus, Ingrid Simons, Jan Snijder, Birgit Speulman, Robin Spijer, Françoise Stoop, Rob Strick, Annemarie van Veen, Egbarta Veenhuizen, Wim van der Veer, Dolf Verlinden, Jan-Maarten Voskuil, Henk de Vries, Coen Vunderink, Freark van der Wal, Frans Walon, Ramon van de Werken, Isabella Werkhoven, Anneke Wilbrink, Ids Willemsma, Drewes de Wit, Harry Wolfkamp, Gerrit Wijngaarden, Aafke Ytsma en Ronald Zuurmond.