HEERENVEEN - In deze omvangrijke groepstentoonstelling rond het thema ‘dood’ brengt Museum Belvédère schilderijen, poëzie, beelden en foto’s samen van uiteenlopende Nederlandse kunstenaars. Het accent ligt daarbij, volgens de uitgangspunten van het museum, op moderne en eigentijdse kunst.


De expositie omvat zowel bestaande kunstwerken als kunstwerken die speciaal voor de tentoonstelling zijn gemaakt van onder anderen Allie van Altena, Koos Breukel, Desiree Dolron, Han van Hagen, Fons Hoiting, Miriam Knibbeler, Jan van der Kooi, Sabine Liedtke, Jan Mankes, Erik Mattijssen, Hans Rikken, Els Timmerman, Ids Willemsma. Elk op eigen wijze belichten ze de dood – als einde van leven, als mysterie, als transitie naar andere verschijningsvormen of als onderdeel van een natuurlijke cyclus – zetten ze aan tot overpeinzen en bieden ze troost in schoonheid.

Een wezenlijk onderdeel van het project wordt uitgemaakt door de publicatie met beeld, korte verhalen en gedichten van onder anderen Tine Bethlehem, Remco Campert, Anna Enquist, Kees ’t Hart, Tsjêbbe Hettinga, Rutger Kopland, Jean Pierre Rawie en M. Vasalis.

De tentoonstelling Als de Dood is tot en met 11 juni 2023 te zien in de twaalf kamers van de westvleugel.

De expositie en de catalogus Als de Dood werden mogelijk gemaakt door FB Oranjewoud, de Provincie Fryslân en de Gemeente Heerenveen.