HEERENVEEN - Een woning aan de Munt 109 in Heerenveen is vandaag door burgemeester Van der Zwan voor de duur van twee maanden gesloten. In de woning werd eerder door de politie een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen.

Rondom deze woning – een huurwoning in de Muntflat – viel de hennepgeur op. De buren meldden dit bij de politie. Door de politie werden in verschillende kamers van dit appartement zo’n 450 planten gevonden.

Risico’s hennepteelt
Illegale hennepplantages in een woning zijn vaak gevaarlijk. Voor de teelt is extra energie nodig waardoor risico’s ontstaan zoals kortsluiting, brand of wateroverlast. Vaak is er ook sprake van energiediefstal. En de handelaren verdienen op een illegale manier hun geld.

Als er misbruik wordt gemaakt van een huurwoning, loopt de verhuurder ook schade op. De woning moet ontruimd en opgeschoond worden. Door de tijdelijke sluiting zijn er voor hen ook geen huurinkomsten.

Wat te doen bij twijfel?
Omwonenden hebben soms een vermoeden dat er in de buurt iets ‘niet pluis’ is. Soms is het een specifieke geur, soms valt het op dat er veel aanloop is bij een huis. Bij vermoedens van drugshandel en –overlast kan een melding gemaakt worden bij de politie.

Natuurlijk wil niemand bang hoeven zijn om te ‘klikken’. Daarom kan iedereen bij twijfel ook terecht bij Meld Misdaad Anoniem.