HEERENVEEN - Het eten van groente is lekker, normaal en makkelijk. Groente is ook geschikt als tussendoortje. Je hebt groente gewoon nodig. Samen met de Rotary Club Oranjewoud Heerenveen, het Nordwin College en Kinderopvang Kinderwoud heeft JOGG Heerenveen daarom een groentetuin aangelegd die wordt onderhouden. De kinderen van vier de basisscholen in de wijk De Greiden Heerenveen gaan werken in de tuin. Zo leren ze wat er gebeurt, van zaaien tot oogsten. De moestuin is bij de kinderopvang De Einekoer van Kinderwoud.

Gezond eten
Wethouder Jelle Zoetendal plantte samen met kinderen van de basisscholen uit De Greiden de eerste groenteplanten in de tuin. “Voorkomen van overgewicht bij jongeren is helaas hard nodig. Wij stimuleren daarom gezond eten en sporten. Door de jongeren hun eigen groenten te laten verbouwen, gaan ze vaker groenten eten”, aldus de wethouder Jeugd en jeugdzorg.

Mooie samenwerking
De groentetuin is een initiatief van JOGG Heerenveen en de Rotary Club Oranjewoud - Heerenveen. Vrijwilligers van de Rotary hebben de groentetuin aangelegd.

“Rotary realiseert zich het grote belang van gezonde voeding bij jongeren, dit sluit heel goed aan bij ons gedachtegoed: zorgen voor een betere wereld. Vandaar dat we hier onze energie met plezier in hebben gestoken” volgens Oene Wassenaar voorzitter van Rotary Oranjewoud Heerenveen. Bedrijven uit de gemeente hebben materialen en gereedschap geleverd. Het Nordwin College gaf haar studenten de opdracht een groentetuin te ontwerpen. Het ontwerp van studente Esther Wolfs is nu aangelegd. Het Nordwin College zal betrokken blijven bij de groentetuinlessen in de tuin.

Groente … zet je tanden erin!
Heerenveen is sinds september 2015 JOGG-gemeente. Eén van de speerpunten van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) is het stimuleren van een gezonde leefstijl voor kinderen van 2 tot 12 jaar in de wijk De Greiden. De overleggroep Jeugd-JOGG is dit schooljaar gestart met de themacampagne ‘Groente … zet je tanden erin! De groentetuin past prachtig binnen dit programma. Samen met Natuur en Milieu Educatie wordt er een lesprogramma voor leerlingen van groep 5 gemaakt. Deze kinderen gaan straks regelmatig naar de groentetuin om te zaaien, oogsten en te proeven.

Wat is de JOGG-aanpak?

Eén op de zeven kinderen is te zwaar. Dat heeft alles te maken met de wereld om hen heen. Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) stimuleert dat kinderen opgroeien in een gezonde omgeving, waardoor een gezonde leefstijl normaal wordt.