HEERENVEEN - Sinds 2016 ontvangen mantelzorgers de mantelzorgpas. Hiermee hebben mantelzorgers jaarlijks recht op één gratis dienst, zoals een maaltijdservice, massage of een restaurant- of bioscoopvoucher. Met deze mantelzorgpas geeft de gemeente haar mantelzorgers een blijk van waardering voor de vaak langdurige inzet van mantelzorgers aan anderen. Uit onderzoek is gebleken dat er weinig gebruik gemaakt wordt van de gratis dienst. Daarom ontvangen mantelzorgers per 1 januari 2021 een VVV cadeaukaart, in plaats van de mantelzorgpas.

Mantelzorg, helemaal niet zo gewoon

Mantelzorger zijn overkomt je meestal. Ineens ben je naast partner, ouder, werknemer, vriend of vriendin ook nog mantelzorger. De zorg kwam er plotseling bij, naast alle andere dagelijkse dingen. Maar je doet het, want zorgen voor een naaste die zorg nodig heeft, dat doe je toch gewoon? Toch is het niet zomaar iets. Want mantelzorg kan ook hartstikke zwaar zijn. De gemeente Heerenveen vindt het belangrijk om mantelzorgers in de gemeente te ondersteunen en te waarderen. "We hopen op deze manier meer mantelzorgers te bereiken, zodat we onze waardering kunnen uitspreken en gepaste ondersteuning kunnen bieden." aldus wethouder Jelle Zoetendal.

Huidige mantelzorgwaardering

Mantelzorgers ontvangen kosteloos de mantelzorgpas (de pluZ-pas van de KwadrantGroep), een bos bloemen, een persoonlijk gesprek met Caleidoscoop en een informatiepakket. Daarnaast worden er verschillende activiteiten georganiseerd gedurende het jaar. Speciaal voor de jonge mantelzorgers zijn er de fundagen.

De mantelzorgpas wordt vervangen door een cadeaukaart

De mantelzorgpas is te gebruiken voor praktische diensten zoals een maaltijdenservice, pedicure of hovenier of leuke activiteiten. Eén keer per jaar gratis, de rest van het jaar met korting. Uit onderzoek is gebleken dat er weinig gebruik wordt gemaakt van de gratis dienst met de mantelzorgpas. Daarom ontvangen mantelzorgers per 1 januari 2021 een VVV cadeaukaart t.w.v. € 50,00, in plaats van de mantelzorgpas. Mantelzorgers kunnen dit naar eigen wens besteden. Voor de jonge mantelzorgers is er een bol.com cadeaukaart beschikbaar t.w.v. € 25,00.

Met het verruimen van de waardering hoopt de gemeente Heerenveen meer (jonge) mantelzorgers in beeld te krijgen en gepaste ondersteuning te bieden. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat persoonlijk contact erg wordt gewaardeerd, dit blijft onderdeel van de waardering. Evenals het informatiepakket en organisatie van activiteiten.

Geldigheid van de mantelzorgpas 2020

Mantelzorgers in bezit van de mantelzorgpas 2020 kunnen nog tot 31 december de gratis dienst aanvragen. Diensten waarvoor een voucher wordt afgegeven moeten uiterlijk 20 december 2020 aangevraagd worden. De diensten en voucher kunnen in 2021 nog ingezet worden.

Aanmelden als mantelzorger

Mantelzorgers in de gemeente Heerenveen kunnen contact opnemen met Caleidoscoop of de meitinker. Aanmelden als mantelzorger kan ook op www.heerenveen.nl/mantelzorgwaadering.