HEERENVEEN - Wielrenster Aafke Soet gaf op maandag 13 augustus even na 12.00 uur het startschot van de eerste etappe van de BinckBank Tour. Alle bekende wielerploegen verschenen aan de start van de 177,3 kilometer lange etappe. De renners kwamen na een kleine dertig kilometer nogmaals over de Abe Lenstraboulevard.

Wethouder Jelle Zoetendal had tijdens de ploegenpresentatie een verrassing voor een aantal wielrenners. Dylan Groenewegen, Niki Terpstra en Michael Valgren Andersen kregen een Friese fietspomp vanwege hun goede prestaties dit seizoen. Maar ook de jarigen Davide Cimola en Ryan Gibbons mochten een Friese fietspomp in ontvangst nemen. Het publiek kon zich voor en na de start vermaken op het plein voor het Abe Lenstra stadion. Via Virtual Reality kon een deel van de Tour de France afgelegd worden en er was een BMX parcours. Verder nog een rolstoelparcours, Shuffleboard en een springkussen.

Iedereen moet kunnen sporten
Het is de eerste keer dat de belangrijkste Nederlandse wielerwedstrijd in Heerenveen van start gaat. Wethouder Jelle Zoetendal: “We zijn erg trots dat we deze de BinckBank Tour naar Heerenveen hebben mogen halen. In 2017 zijn we al uitgeroepen tot Sportgemeente van het Jaar en dit jaar hebben we op verschillende manieren laten zien dat Heerenveen en sport onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Via de Healthy Ageing Tour, de ESFAG, de BinckBank Tour en in september ook de Nationale Sportweek proberen we onze inwoners steeds weer in contact te brengen met sport. Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen! Van jong tot oud en op elk niveau.”

De start van de etappe in Heerenveen werd georganiseerd door de gemeente Heerenveen, Sportstad Heerenveen, SC Heerenveen en ’n Gouden Plak. Volgens burgemeester Tjeerd van der Zwan “smaakt dit naar meer”.