HEERENVEEN - Gistermiddag, 18 december, is een stabiliteitstest uitgevoerd aan de ijshockeyhal in Heerenveen. Het doel van de test was om duidelijkheid te krijgen over veiligheidssituatie van de hal.

De uitkomsten van het onderzoek maken duidelijk dat de twijfel over de veiligheid inderdaad terecht was: aan de dakconstructie zijn enkele vervormingen gemeten.

In de komende twee dagen gaan de constructeurs beoordelen of het haalbaar is om op korte termijn met maatregelen te komen om de hal weer veilig te kunnen laten gebruiken.

“Liefst had ik alle betrokkenen nu verteld dat de metingen van gisteren iets aantoonden dat heel vlot op te lossen zou zijn. Jammer genoeg kan ik dat op dit moment niet. De enige boodschap die we nu kunnen geven is dat het op dit moment niet veilig is om de hal te gebruiken,” zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan.

Eerder was wel duidelijk dat er drie mogelijke scenario’s waren. Of er zou bij de metingen niets aan de orde zijn en de hal zou gelijk weer open kunnen, of er zouden aanpassingen nodig zijn die op korte termijn uitvoerbaar zijn of het zou een kwestie worden van een langere adem.

Bij de proef van gisteren is de trekkracht op de gevel en de dakconstructie voorzichtig opgevoerd. Door het opvoeren van de druk op de gevel en de constructie zijn extreme situaties als zware storm, rukwinden of sneeuwval gesimuleerd.

Komende vrijdag wordt in de loop van de dag duidelijkheid gegeven over de haalbaarheid van de maatregelen die de constructeurs dan beoordeeld hebben.