HEERENVEEN - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen heeft besloten mee te werken aan een verzoek van het COA. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers vraagt Heerenveen om een tijdelijke crisisnoodopvang met maximaal 150 bedden in te richten voor vluchtelingen die NIET uit Oekraïne komen.

Dit besluit komt voort uit de nijpende doorstroom van vluchtelingen die via het Aanmeldcentrum in Ter Apel geregistreerd moet worden.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan: “Wij nemen onze verantwoordelijkheid als gemeente Heerenveen. Daarom werken wij ruimhartig mee aan tijdelijke opvang voor vluchtelingen. Iedereen verdient een dak boven zijn hoofd”.

De groep vluchtelingen uit Ter Apel kan voor de duur van zeven dagen, met een optie op verlenging van twee keer 24 uur, terecht in de HoekstraHal in Heerenveen. Na afloop van deze periode zorgt het COA voor het doorplaatsen van de asielzoekers naar andere locaties van het COA. De verwachting is dat de eerste vluchtelingen uit Ter Apel hier morgen (vrijdag 1 april) al aankomen.

Dubbelfunctie Hoekstrahal

De Hoekstrahal krijgt hiermee een dubbelfunctie voor de opvang. Ook de HUB met crisisnoodopvangplekken voor de vluchtelingen uit Oekraïne zit op deze locatie. Voor alle duidelijkheid: de groep vluchtelingen uit Oekraïne gaat zo vlot als dat kan, nu vaak binnen de twee uren, door naar een opvanglocatie waar zij in ieder geval een half jaar kunnen blijven.

Het gaat hier om een samenwerking tussen de gemeente Heerenveen, de Veiligheidsregio Fryslân en het COA.