HEERENVEEN - Je zou bijna denken dat er in het afgelopen jaar bijna niets kon vanwege alle coronamaatregelen. Het werk van de buurtsportcoaches in scholen en buurten kwam door de lockdown-periode grotendeels te vervallen. Maar zelfs al waren de scholen grotendeels dicht, vervielen gymlessen en gingen sportwedstrijden niet door: de buurtsportcoaches waren actiever dan ooit. Terwijl ook zij te maken hadden met beperkingen. Het is dan ook heel bijzonder te zien in het jaarverslag 'Scoren voor Gezondheid' dat er in 2020 wél veel kon en gebeurde.

"Het is heel bijzonder dat in een periode dat alles stil leek te staan, dit team in Heerenveen ontzettend creatief is geweest om zoveel mogelijk mensen in beweging te zetten. En dat er, zeker voor de jeugd, toch veel georganiseerd werd," zegt wethouder sport Jelle Zoetendal. "Maar ook aan de thuiswerkende volwassenen werd gedacht. Voor jong en oud zijn juist heel veel activiteiten opgezet. 'Scoren voor Gezondheid' is niet meer weer weg te denken in onze gemeente!"

Bestaande en bijzondere activiteiten
In het jaarverslag 'Scoren voor Gezondheid' staan natuurlijk de gebruikelijke cijfers en informatie. De activiteiten waar gewoonlijk de meeste deelnemers voor zijn, konden niet altijd doorgaan. Om de inwoners van de gemeente, van jong tot oud, toch in beweging te krijgen ontstonden vernieuwende activiteiten. Juist die bijzondere en extra activiteiten in dit coronajaar vallen op. Zo is in de kerstvakantie van 2020 de XMAS XPEDITION voor gezinnen georganiseerd: wandelen of fietsen door gemeente waarbij verschillende uitdagingen en opdrachten moesten worden uitgevoerd. Dat sloeg aan: 800 inwoners, verdeeld in 200 teams, deden hier aan mee. De Adventure Run in oktober kon wel doorgaan, maar liefst 11 sportaanbieders werkten daar ook graag aan mee. Juist omdat alle gewoonlijke trainingen en wedstrijden vervielen waren er toch leuke en uitdagende activiteiten voor kinderen en jongeren die zo hun energie kwijt konden.

Extra inzet en ondersteuning
De buurtsportcoaches bieden beweeg- en sportactiviteiten in scholen en buurten aan. Dat doen ze niet alleen. Veel sportaanbieders en 50 CIOS- en ALO-studenten helpen daarbij. Daardoor kunnen veel activiteiten op verschillende plekken in heel de gemeente plaatsvinden. Ook werd er intensief samengewerkt met jongerenwerk. In het afgelopen jaar ontwikkelde het team Buurtsportcoaches ook leuke programma's voor kwetsbare inwoners, nieuwkomers en bedrijven. Daarbij is nieuw dat er ook leefstijlondersteuning in het aanbod is opgenomen.

Meer informatie?
Het jaarverslag 'Iedere inwoner met plezier in beweging' (Maatschappelijke impact van inzet buurtsportcoaches in 2020) is terug te vinden op de website van de gemeente: www.heerenveen.nl/ontdek/sportgemeente-heerenveen/

Op woensdag 14 juli wordt dit verslag formeel overhandigd aan wethouder Zoetendal. Hij bedankt de buurtsportcoaches daarbij voor de inzet in creativiteit die ze steeds weer laten zien.