HEERENVEEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft het Streekuitvoeringsplan Aengwirden Aardgasvrij vastgesteld. Het plan is tot stand gekomen op initiatief van energiecoöperatie Ús Aengwirden, Plaatselijk Belang Oud Aengwirden, Stichting Ondernemers van Aengwirden en Stichting Samenwerking Bevordert. Zij hebben in 2022 en 2023 met de bewoners van De Streek en ondersteuning van de gemeente aan het plan gewerkt om Aengwirden aardgasvrij te maken voor 2030. Nu het plan door het college is vastgesteld is duidelijk wat het duurzame alternatief voor aardgas is in de Streek.

Wethouder Jelle Zoetendal “We hebben als doel om in 2050 alle gebouwen aardgasvrij te hebben. Dit doen we niet in één keer maar stap voor stap. Het bleek best een opgave om te komen tot een goede invulling. De 698 woningen in de streek verschillen bijna allemaal van elkaar. Het gaat om grote en kleine woningen, verbouwde boerderijen, historische panden maar ook nieuwbouw. Ook de wijze waarop bewoners bezig zijn met aardgasvrij loopt zeer uiteen. Dat er nu een plan ligt waarbij een individuele aanpak uitgangspunt is, is een zeer mooi resultaat. Een belangrijke stap om ons eerste tussendoel voor 2030 te halen. Voor 2030 willen we namelijk 20 procent van onze woningen aardgasvrij verwarmen.”

Op weg naar aardgasvrij

Het is de bedoeling dat het plan de komende jaren wordt uitgevoerd door de bewoners. Uitgangspunt voor de meeste woningen is dat ze een individuele oplossing nodig hebben op basis van een warmtepomp. Er wordt uitgegaan van een looptijd van 6 à 7 jaar. Op dit moment kan de gemeente haar inwoners echter niet verplichten om van het aardgas af te gaan.

Elektriciteitsnet

Bij de overstap van aardgas op een duurzaam alternatief moet dit worden opgevangen met elektriciteit. Dit betekent meer druk op het elektriciteitsnet. Om leveringsproblemen te voorkomen is de gemeente samen met Liander in Aengwirden gestart met het opwaarderen van het laagspanningsnet. De eerste stap hierin is het bepalen van de locaties waar de zogeheten MSR's (Middenspanningsruimtes) moeten komen. Dat wordt het komende jaar onderzocht.

Meer informatie

Voor meer informatie over Heerenveen wordt aardgasvrij zie www.eenvooreengroener.nl.