HEERENVEEN - Om de start te markeren nam wethouder Hedwich Rinkes gistermiddag het eerste speeltoestel in gebruik. Er komen nog meer sport- en spelmogelijkheden. Ook worden er de komende maanden nieuwe bankjes en picknicktafels geplaatst, komen er aanlegpaaltjes voor boten langs de Engelenvaart en worden de paden en het parkeerterrein verbeterd.

Wethouder Recreatie & Toerisme Hedwich Rinkes: “De Heide trekt ontzettend veel bezoekers, het is echt een prachtig recreatiegebied. Maar er was ruimte voor meer beleving. Hiervoor is met veel input van omwonenden en gebruikers een prachtig plan ontwikkeld. Hoe fijn is het dat we nu echt aan de slag kunnen om het gebied nog mooier te maken. Ik hoop dat iedereen straks blij wordt van het eindresultaat, dat we het samen mooi kunnen houden en van het gebied kunnen genieten.”

Meeste stemmen voor ‘Lazy Nature’

Vorig jaar konden omwonenden en gebruikers stemmen over een stijl voor de ontwikkelingen. Een ruime meerderheid koos voor het concept ‘Lazy Nature’. Hierbij worden natuurlijke elementen en materialen gebruikt. Denk aan een natuurlijk speeltoestel of het maken van een takkenril van snoeimateriaal om een natuurlijke afscheiding te creëren. De Heide heeft veel te bieden qua biodiversiteit en er valt veel te zien en te genieten van de natuur. Om bezoekers echt in verbinding te laten zijn met de natuur, wordt er een beleefpad aangelegd.

Onderzoek mogelijkheden horeca

Bij het maken van het plan voor De Heide kwam ook de wens naar voren voor een horecagelegenheid in het gebied. Deze vraag is sinds het sluiten van de kiosk vaker aan de gemeente gesteld. Om inzicht te krijgen naar de mogelijkheden wordt op dit moment een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Onderdeel hiervan is het toetsen van de wenselijkheid, maar ook het bepalen van kaders voor een mogelijke horecalocatie. Vanaf vandaag tot en met 24 september kunnen omwonenden en gebruikers van het recreatiegebied hierover hun mening geven via: www.heerenveen.nl/onderzoekhorecadeheide

Hondenstrand

Er staan ook diverse hondenstrandjes opgenomen in het plan. Daar mogen honden het hele jaar door loslopen. Hiervoor is het aanwijzingsbesluit voor het losloopgebied aangepast. Ook komt er een speciaal ingerichte speelplek voor honden.

Regio Deal Zuidoost Friesland en extra investering gemeente

De verbetering van De Heide wordt mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit de Regio Deal Zuidoost Friesland. Dit is een samenwerking van de gemeenten Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Weststellingwerf, Wetterskip Fryslân, Provincie Fryslân en het Rijk. Meer informatie over de Regio Deal zie www.regiodealzuidoostfriesland.nl

Daarnaast heeft de gemeenteraad in mei nog extra geld beschikbaar gesteld voor groot onderhoud van het gebied. In totaal wordt er ruim vijf ton in het recreatiegebied geïnvesteerd.

Benieuwd naar alle maatregelen op De Heide? Kijk op: www.heerenveen.nl/deheideonderdeloep