HEERENVEEN - Vanmorgen kregen schaatsers Heather en Jorrit Bergsma het eerste luierpakket met wasbare luiers uitgereikt door wethouder Jaap van Veen. De familie Bergsma is ambassadeur voor de pilot waarmee de gemeente Heerenveen dit jaar is gestart. “Met deze proef wil de gemeente gemotiveerde ouders tegen een gereduceerd tarief kennis laten maken met een milieuvriendelijk alternatief. Zo komt er minder afval in de Sortibak en betalen ze minder voor hun afvalinzameling. Dit is dus goed voor de portemonnee én beter voor het milieu”, aldus wethouder Jaap van Veen.

De gemeente Heerenveen startte in januari van dit jaar met de nieuwe aanpak van afvalinzameling: Diftar+. De kern van deze aanpak is dat afval scheiden loont en dat inwoners voor afval in de Sortibak per kilo betalen. Het doel van Diftar+ is minder afval en een beter milieu. Door afval beter te scheiden kan dit gerealiseerd worden. De pilot met wasbare luiers speelt hierop in.

Beter voor het milieu
Het gebruiken van wasbare luiers zorgt voor minder gewicht in de Sortibak en is beter voor het milieu. Want, luierafval wordt verbrand en is daardoor vervuilend. Bovendien is het apart inzamelen hiervan niet efficiënt. De moderne wasbare luiers hebben nog maar weinig overeenkomsten met de katoenen luiers die onze (groot)ouders vroeger gebruikten. Ze lijken meer op de huidige wegwerpluiers compleet met handige klittenbandsluitingen, alleen zijn ze gemaakt van katoen.

Familie Bergsma ambassadeur
De oproep voor de proef met wasbare luiers stond in de informatiekrant over de nieuwe manier van afvalscheiding. Deze krant ontvingen alle inwoners van de gemeente Heerenveen eind vorig jaar. Dertig gezinnen hebben zich toen aangemeld. Heather en Jorrit Bergsma zijn ambassadeur voor deze proef. Ze motiveren de deelnemende gezinnen en blijven betrokken. Op deze manier helpen ze mee om het gebruik van wasbare luiers te stimuleren en hopen ze meer gezinnen te enthousiasmeren.