HEERENVEEN - In de zandwinput bij Luinjeberd is een apart soort alg actief. Het gaat om de ‘rode bloedalg’. Deze alg doet hetzelfde als blauwalg die gezondheidsproblemen veroorzaakt voor mens én dier. Buitenwater heeft in dit geval een rode gloed. Vooral dieren kunnen hier enorm ziek van worden en (snel) aan doodgaan omdat hun organen uitvallen. Bij het water zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Waar kan ik veilig zwemmen?

We adviseren om alleen te zwemmen op de officiële zwemwaterlocaties. Kijk daarop op https://www.zwemwater.nl/. Lees ook https://www.heerenveen.nl/.../melding.../melding-en-overlast en kijk onder 'blauwalg'. Het advies is om niet te gaan zwemmen in water met drijflagen van een groene, blauwe of rode soep. Blauwalg kan huidirritatie en/of maag- en darmproblemen veroorzaken. Vooral jonge kinderen, ouderen, mensen met een slechte weerstand en dieren zijn gevoeliger voor blauwalg en kunnen eerder ziek worden.

Hoe herken ik blauwalg?

Blauwalg herken je als het water een vreemde kleur (groen, blauw en in dit geval rood/roze) heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt.