HEERENVEEN - Vanaf vrijdag 14 oktober is op het Gemeenteplein in Heerenveen de Pride Photo Tentoonstelling 2022 te zien. De Pride Photo Tentoonstelling is een reizende fototentoonstelling en reist sinds 1 april door heel Nederland en zal tot en met januari 2023 alle provincies aandoen.

Dit jaar is het thema ‘Celebrating the Unseen’, waarmee Pride Photo de meer ongeziene groepen en onbekende verhalen uit de LHBTIQ+ gemeenschap onder de aandacht wil brengen. De fototentoonstelling wordt die dag om 13.00 uur geopend door wethouder Gerrie Rozema en Evert Haagsma van Regenboogbelang Heerenveen.

Regenbooggemeente Heerenveen
De gemeente Heerenveen is sinds 2019 een ‘Regenbooggemeente’ en zet zich, samen met organisaties uit verschillende sectoren, in voor een samenleving waar mensen allereerst op hun mens-zijn worden gewaardeerd en niet op basis van gender of seksuele voorkeur. Wethouder Gerrie Rozema: “Wij willen een gemeente zijn waarin mensen met verschillende achtergronden op een respectvolle en fatsoenlijke manier met elkaar samenleven. En waarin iedereen ertoe doet en mensen insluit in plaats van uitsluit. Meedoen is namelijk een mensenrecht. Met het tentoonstellen van ‘Celebrating the Unseen’ in Heerenveen onderschrijven we dit nog eens extra.”

‘Celebrating the Unseen’
Bezoekers kunnen twintig grote panelen met foto’s bekijken. De foto’s zijn geselecteerd uit inzendingen voor de Pride Photo Award. Naast de winnende foto’s worden ook verschillende urgente, verrassende en mooie ‘Unseen’ beeldverhalen getoond, zoals de mate waarin LHBTIQ+ personen wereldwijd hard getroffen zijn door de pandemie. Maar ook de onderdrukking van de LHBTIQ+ mensenrechten, homoseksualiteit in de sport, eenzaamheid onder ‘roze’ ouderen en geweld tegen trans personen. “Ik hoop dat heel veel mensen deze gratis tentoonstelling gaan bekijken en worden aangezet tot denken over seksuele- en genderdiversiteit, wat kan leiden tot een dialoog en uiteindelijk tot het vergroten van de acceptatie,” aldus directeur Hein-Jan Keijzer van Pride Photo.

‘Celebrating the Unseen’ is tot 4 november te zien op het Gemeenteplein in Heerenveen. De opening van de fototentoonstelling is één van de activiteiten tijdens de Heerenveense Regenboogweek. Alle activiteiten zijn te vinden op www.rbh.frl/regenboogweek.