HEERENVEEN - Nu er nieuwe problemen ontstaan bij de doorstroom van vluchtelingen in Ter Apel, heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) opnieuw gevraagd waar ruimte gemaakt kan worden voor kortdurende opvang. In overleg met het college van burgemeester en wethouders stelt de Veiligheidsregio Fryslân (VRF) wederom de Heerenveense Hoekstrahal beschikbaar.

“Want”, zo menen de VRF en de gemeente Heerenveen, “we kunnen vluchtelingen toch niet op straat laten staan? Iedereen verdient een dak boven zijn hoofd.” De Hoekstrahal wordt daarom beschikbaar gesteld voor maximaal 100 vluchtelingen uit Ter Apel. Het gaat hier niet om vluchtelingen uit Oekraïne.

De groep vluchtelingen kan voor de duur van zeven dagen, met een optie op verlenging van twee keer 24 uur, terecht in de Hoekstrahal in Heerenveen. De eerste vluchtelingen uit Ter Apel zijn hier in de nacht van 11 op 12 mei al aangekomen.

Tijdelijk geen HUB in Fryslân

De Hoekstrahal is in de periode van opvang van vluchtelingen uit Oekraïne steeds in gebruik als HUB, de overstapplek. Deze functie wordt tijdelijk stilgelegd; de vluchtelingen uit Oekraïne reizen direct door naar de beschikbare opvangplekken in de provincie.