HEERENVEEN - Begin 2019 stak een enthousiaste groep dorpsbewoners de koppen bij elkaar. De vraag die op tafel lag: hoe gaan we Nieuweschoot duurzamer maken? Dit initiatief resulteerde in actie. Deze week zijn de eerste zonnepanelen geplaatst bij één van de vijfentwintig huishoudens die meedoen in Nieuweschoot.


Burgerinitiatief
Daarmee maakt binnenkort de helft van alle woningen in Nieuweschoot gebruik van zonne-energie. De zonnepanelen zijn gezamenlijk ingekocht. Op deze manier was het voor veel inwoners haalbaar om aan te haken. Wethouder Jelle Zoetendal: “De gemeente juicht een initiatief als deze toe. Je ziet hoe een enthousiaste groep inwoners in korte tijd tot actie komt. Een praktijkvoorbeeld om ook andere dorpen en bewoners mee te inspireren.”

Duurzaamheidsactie

Binnen Plaatselijk Belang Nieuweschoot zijn diverse werkgroepen, waaronder een voor Duurzaamheid. Uit een enquête onder de inwoners bleek behoefte aan zonnepanelen. Na onderzoek naar de verschillende mogelijkheden is gekozen voor collectief inkopen. In totaal doen 25 huishoudens mee van de 60 woningen die er in het dorp staan. Daarvan waren er al bijna 10 woningen met zonnepanelen. Na afloop van dit duurzaamheidsproject is straks meer dan de helft van de huizen in het hele dorp voorzien.