HEERENVEEN - Op initiatief van de inwoners van Katlijk is het speelveld aan de Klepelslag verplaatst naar de Kerkelaan. Dinsdag 16 april opende wethouder Jaap van Veen het nieuwe speelveld in Katlijk. Tijdens de opening knipte de wethouder samen met de aanwezige kinderen de linten door die om de speeltoestellen zaten.

Wethouder Jaap van Veen is verheugd met de nieuwe speeltuin: “Het plan voor de speeltuin op deze nieuwe locatie is samen met de speeltuincommissie uit het dorp en plaatselijk belang tot stand gekomen. Omdat de toestellen aan de Klepelslag vervangen moesten worden, sloten wens en noodzaak op deze manier mooi bij elkaar aan. Het resultaat is een prachtige plek waar bewegen, ontmoeten, sporten en spelen bij elkaar komt. De combinatie van deze functies zou op de oude locatie minder mogelijk zijn.”

Wensen kinderen als basis voor het ontwerp

De wens om de speeltuin te verplaatsen naar de nieuwe locatie is een initiatief van de bewoners van Katlijk. Kinderen uit de buurt hebben vervolgens meegedacht over hoe de speeltuin eruit moest komen te zien. Tijdens een participatiemiddag hebben kinderen door plaatjes te knippen en plakken aangegeven welke speelbeleving ze wilden in het dorp. Aan de hand van deze inbreng is het ontwerp gemaakt. De eerste fase van de speeltuin is nu klaar. De gemeente wil ook meer leefruimte bieden aan flora en fauna. Daarom zijn er hagen geplaatst, bestaande uit verschillende soorten planten en is er een en bloeirijk grasmengsel toegevoegd. De wadi - een soort greppel - zorgt voor het tijdelijk opslaan van veel regen, maar is ook nog een leuke natuurlijke spelaanleiding.

Vervolg

De wens bestaat om nog extra speeltoestellen toe te voegen. De speeltuincommissie is druk bezig om via fondsenwerving de uitbreiding mogelijk te maken. Wethouder Jaap van Veen gaf namens de gemeente aanvullend nog een bankje voor om de rode beuk. Deze boom kreeg Van Veen cadeau van de gemeentelijke organisatie bij het aantreden van het nieuwe college. De boom mocht geplant worden op een plek naar keuze. Van Veen koos voor de nieuwe speeltuin in Katlijk en markeerde hiermee een aantal weken geleden de start van de werkzaamheden.

Plaatselijk Belang gaat in overleg met de bewoners van de Klepelslag kijken naar een invulling voor het oude speelveld. Hierbij zal het verhogen van de biodiversiteit uitgangspunt zijn.