HEERENVEEN - De ondergrondse restafvalcontainers in Heerenveen zijn oud en aan vervanging toe. Vanaf 15 mei start in opdracht van Omrin een grote vervangingsoperatie. Tachtig oude restafvalcontainers worden vervangen door een nieuwe ondergrondse container inclusief een nieuw inwerpzuiltje. Rond oktober dit jaar zijn alle werkzaamheden afgerond. Wethouder Jaap van Veen: “De nieuwe containers hebben meer capaciteit waardoor de afvalinzameling efficiënter kan. Bovendien zorgen de nieuwe containers voor een netter straatbeeld.”

Weinig overlast voor inwoners

Zo’n 3700 huishoudens maken in Heerenveen gebruik van een ondergrondse restafvalcontainer. Deze containers staan vaak bij appartementencomplexen. Projectleider Michiel Okkema van Omrin: “Omdat de ondergrondse bak van de nieuwe containers groter is, moeten er extra graafwerkzaamheden worden uitgevoerd. Hierdoor is iedere ondergrondse container één dag buiten gebruik. Met een speciale sticker op de klep laten we tijdig weten wanneer de ondergrondse container vervangen wordt. Ik raad inwoners aan om die dag hun restafval thuis te bewaren.” De gft-zuiltjes die op veel plaatsen naast de ondergrondse restafvalcontainers staan zijn nog relatief nieuw; deze worden niet vervangen.

Containers geven door wanneer ze vol zitten

Alle ondergrondse restafvalcontainers in Heerenveen maken gebruik van een speciaal vulgraadsysteem. De containers geven als het ware door wanneer ze bijna vol zitten. Hierdoor worden de containers op tijd geleegd en wordt het afval zo efficiënt en dus zo milieuvriendelijk mogelijk opgehaald. Het restafval gaat daarna naar Ecopark de Wierde. Hier worden plastic, blik en drinkpakken machinaal uit het afval gehaald zodat het gerecycled kan worden. En van het organische materiaal uit luiers wordt groengas gemaakt.