HEERENVEEN - De glasvezelaanleg in het dorp Heerenveen is nagenoeg gerealiseerd. Om dit feestelijk af te sluiten kregen deze week vier basisscholen een bezoek van de Glasvezelbus, de mobiele escape experience van KPN.

Sinds de start van het project in april 2020 is er in Heerenveen ruim 1200 kilometer glasvezelkabel gelegd. Hiervoor is ca 140 kilometer gegraven. Nog voor het einde van dit jaar zijn de werkzaamheden naar planning afgerond en profiteert vrijwel heel Heerenveen van snel internet.

Om deze mijlpaal te markeren nam KPN de Glasvezelbus mee naar Heerenveen. Op een speelse manier leerden de leerlingen uit de bovenbouw van CBS de Roerganger, IKC Sint Jozef, OBS De Optimist en CBS De Burcht als de toekomstige gebruikers in deze mobiele escape experience hoe het internet werkt en wat glasvezel is.

Nederland een van de meest digitale landen ter wereld


KPN Regiodirecteur Jeroen van der Jagt: “De kinderen die nu op school zitten zijn de generatie van de toekomst. Ze staan er nu nog niet bij stil, maar Nederland is een van de meest digitale landen ter wereld en Heerenveen loopt voorop nu de gemeente is voorzien van glasvezel. Met de Glasvezelbus hebben we de leerlingen de afgelopen dagen laten beleven wat er voor nodig is om veilig en snel te kunnen internetten en te gamen.”

Wethouder Sybrig Sijtsma van gemeente Heerenveen was erbij en vult aan: “Onze ambitie was om digitale bereikbaarheid en beschikbaarheid voor al onze inwoners mogelijk te maken. Als plattelandsgemeente was de verbinding niet overal optimaal. We hebben de afgelopen jaren allemaal kunnen ervaren hoe belangrijk dit is, onder andere voor thuisonderwijs, maar ook om te kunnen blijven ondernemen. Met de aanleg van glasvezel door KPN hebben we grote stappen kunnen zetten om deze ambitie te realiseren.”

Na 2026 door

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim 40% van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN en Glaspoort aan te hebben gesloten in 2026. Ook na 2026 zal de uitrol van glasvezel doorgaan. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabiel en energiezuinig

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.