HEERENVEEN - Maar liefst 10 inwoners in de gemeente Heerenveen werden dit jaar verrast met de mededeling dat het Zijne Majesteit heeft behaagd om hem/haar te benoemen in een ridderorde.


Bijzondere verrassingDe lintjesregen was een andere dan in voorgaande jaren. Als gevolg van het corona-virus was een bijeenkomst dit jaar niet aan de orde. Daarom informeerde burgemeester Tjeerd van der Zwan alle te decoreren mensen telefonisch dat ze een Koninklijke onderscheiding hadden verdiend, en hij feliciteerde hen namens het gemeentebestuur. Een heel andere manier om de mensen te verrassen met deze mededeling en dat werkte heel bijzonder.
Vanuit de achtertuin, huiskamer of een onverwachte locatie werden de telefoongesprekken gevoerd, soms met een videogesprek. Ook de reacties waren wisselend. De een kwam met lichte tegenzin op verzoek van de partner aan de lijn, een ander was juist argwanend – was het echt wel de burgemeester aan de lijn? Weer een ander zei “hier moet ik even een beetje van bijkomen”. Ook volgden er opmerkingen over dat het wel opvallend was dat de dochter juist vandaag even op bezoek was.

Latere decoratie

Zodra het vanwege de coronamaatregelen kan is op een later moment dit jaar de daadwerkelijke uitreiking van het lintje en de daarbij horende oorkonde. Wel ontvingen de mensen thuis allemaal een bloemetje namens het gemeentebestuur.
Acht van de tien gedecoreerde inwoners werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, twee personen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het complete overzicht van de gedecoreerden is als bijlage in te zien: Lintjesregen (PDF 259 kB).