HEERENVEEN - Jong geleerd is oud gedaan. Onder dat motto is vandaag kinderkookschool Fikks geopend in wijkcentrum de As. Kinderen van 10 tot en met 12 jaar leren hier meer over gezonde voeding en hoe dit op een veilige manier klaar te maken. Onder leiding van Mama Mascha volgen de kinderen acht kooklessen en gaan ze tweemaal op buitenactiviteit. De laatste kookles wordt feestelijk afgesloten. Familie, vrienden en buurtbewoners uit de wijk kunnen dan proeven van de kookkunsten.

Jongeren op gezond gewicht
Sinds september 2015 is Heerenveen een JOGG-gemeente. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht en maakt zich sterk om het aantal kinderen met overgewicht terug te dringen. Een belangrijke risicofactor bij overgewicht is ongezond eetgedrag. Het ‘fikksen’ van gezonde maaltijden is dus van groot belang.

Een gezonde leefstijl
Fikks staat voor Friese ideële kinderkookschool en zet zich in voor een gezonde leefstijl bij kinderen in de gemeente Heerenveen. Ilse van Ast, initiatiefnemer en bestuurslid Fikks: “Ik heb altijd al interesse gehad in gezond en lekker eten. Dit wil ik graag overbrengen op kinderen. Samen met JOGG Heerenveen heb ik gekeken naar mogelijkheden. Zo is kookschool Fikss ontstaan. Met Fikks willen we kinderen leren hoe lekker gezond eten is. En dat het heel gezellig is om samen te koken. Als kinderen opgroeien met een gezonde leefstijl, wordt dit voor hun de normaalste zaak van de wereld.”

Drie kookseries
Kookschool Fikks start eerst met drie kookseries, in de wijk de Greiden. Tijdens elke kookserie is er plaats voor 15 kinderen. Jelle Zoetendal, wethouder: “Alle kookseries waren binnen de kortste keren vol. Het is mooi om te zien hoe enthousiast de kinderen hier mee van start gaan. Ik eet graag een gezond hapje mee tijdens de afsluiting!”. Na afloop zal er gekeken worden of er voldoende animo is om meer kookseries te geven en misschien ook uit te breiden naar andere wijken in de gemeente Heerenveen.

Vrienden van Fikks
Kookschool Fikks is opgezet met behulp van JOGG Heerenveen, Heerenveen Vitaal, Jong Leren Eten, Ekoplaza Heerenveen, sc Heerenveen, Boer Bart, Gabriëlla Media, Groenewegen Advocaten & Notarissen, Rabobank Heerenveen, Foodtruck Mama Mascha en Bosma van Ast Vastgoedadvocaten.

Meer informatie Op www.receptvandetoekomst.nl is meer informatie te vinden over kookschool Fikks.