HEERENVEEN - Op dinsdag 15 augustus om 19.00 uur vindt de Indië-herdenking plaats bij het Indiëmonument in Heerenveen. Jaarlijks wordt op 15 augustus stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.


Iedereen is welkom

Iedereen is van harte welkom om op dinsdagavond 15 augustus vanaf 18.45 uur aan te sluiten bij het Indiëmonument bij het plantsoen aan het Gashoudersplein. Er wordt gezorgd voor voldoende zitplaatsen en voor een overkapping bij slecht weer.

Programma

De ceremonie start om 19:00 uur met een toespraak van burgemeester Tjeerd van der Zwan. Daarna volgt een toespraak van dhr. Ronald Lepez, initiator van de Stichting Awas Kaki. Aansluitend speelt gitarist Irwing Benjamins het “Liedje van Verlangen”.
Hierna wordt het Nederlands Signaal Taptoe gespeeld, gevolgd door een minuut stilte. Na het klinken van het Wilhelmus is er een bloemlegging. Afsluitend is er voor wie dat wil de gelegenheid om met elkaar te koffiedrinken en na te praten.

De uitgeschreven toespraak van de burgemeester kunt u vanaf 16 augustus teruglezen op deze pagina.

Definitief einde Tweede Wereldoorlog

Jaarlijks wordt op 15 augustus in heel Nederland stilgestaan bij het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze datum markeert de capitulatie van Japan en de bevrijding van Nederlands-Indië, waarmee er voor Nederland een definitief einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In de gemeente Heerenveen staan we bovendien stil bij de Heerenveense slachtoffers die als militair hun leven lieten in Nederlands-Indië.