HEERENVEEN - Op woensdag 15 augustus is om 19.00 uur de jaarlijkse herdenking van de capitulatie van Japan en daarmee de bevrijding van Nederlands-Indië. Op dat moment kwam er officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

In het hele land staan mensen stil bij alle burgers en militairen, die omkwamen tijdens de Japanse bezetting en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië die direct daarop volgde. De 15e is ook een dag van samenkomst en gedenken voor allen die wel terugkeerden naar Nederland na 1950.

Meer dan vijf namen
Op het Heerenveense Indiëmonument bij het plantsoen aan het Gashoudersplein worden de namen vermeld van vijf militairen, die sneuvelden in het voormalige Nederlands- Indië: Sake Heemstra, Lieuwe van der Molen, Pieter Roda, Sybren Smilde en Gerrit Vis. Maar het monument herdenkt meer dan deze vijf militairen; aan iedereen die is gevallen in die regio tijdens deze periode uit onze geschiedenis wordt gedacht.

Welkom
Vanaf 18.45 uur is iedereen welkom om de herdenking bij te wonen, die om 19.00 uur begint met een toespraak van burgemeester Tjeerd van der Zwan. Daarna zal een van de leden van het Veteranenplatform het woord richten tot de aanwezigen. Na het spelen van het Signaal Taptoe wordt een minuut stilte gehouden. Vervolgens klinkt het Wilhelmus en worden er bloemen gelegd bij het monument. De samenkomst wordt afgesloten met een kopje koffie en gelegenheid om met elkaar na te praten.