HEERENVEEN - Op woensdag 4 oktober is er in het centrum van Heerenveen een onaangekondigde controle gehouden. Deze controle vond plaats bij verschillende afhaalrestaurants. Dit is een branche in de horeca waar minder zicht op is. Tijdens de controleronde zijn twee boetes en een paar waarschuwingen afgegeven.

Burgemeester Avine Fokkens: “De gemeente Heerenveen vindt veilig en eerlijk ondernemerschap erg belangrijk. Daarom is het belangrijk dat we ondermijnende activiteiten voorkomen zodat bedrijven niet op een criminele en oneerlijke manier kunnen handelen. Ondermijning raakt ons allemaal: de omgeving, omwonenden en directe slachtoffers. Daarom vind ik het een goede zaak dat wij deze controles uitvoeren. Op deze manier stimuleer je veilig en verantwoord ondernemen op alle aspecten”.

Samenwerken aan een veilige en leefbare gemeente

De gemeente houdt deze zogenaamde integrale controles samen met verschillende veiligheidspartners. Het doel is om illegale activiteiten tegen te gaan en ondernemers bewust te maken van de gevaren van ondermijnende criminaliteit. Bij ondermijning worden legale bedrijven en diensten gebruikt voor illegale activiteiten.

Om te controleren of wetten en regels correct worden nageleefd vinden er regelmatig integrale controles in onze gemeente plaats. Daarbij bekijken verschillende controleurs en toezichthouders vanuit hun eigen expertise de situatie ter plekke. Bij een integrale controle werken we samen met de politie. Maar ook met de Nederlandse arbeidsinspectie, de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en de Douane.

Na afloop van de controle heeft de politie ook nog drie jongeren aangetroffen met vuurwerk.

Meld verdachte situaties altijd!

Inwoners kunnen helpen met het bestrijden van ondermijning door alert te zijn en vermoedens te melden. Heeft u een onderbuikgevoel bij een bepaalde zaak, persoon of aanvraag, waarbij u denkt: ‘dit klopt niet’?


Meld dit altijd bij de politie via 0900 8844 (en in noodgevallen met 112) of anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).