HEERENVEEN - De gemeente Heerenveen heeft als doel om in 2050 alle gebouwen aardgasvrij te hebben. Dit gebeurt niet in één keer maar in verschillende stappen. Zo wordt op dit moment in de wijk Heidemeer Waterfase een zogenaamd wijkuitvoeringsplan (WUP) ontwikkeld om deze wijk aardgasvrij te maken. Op dinsdag 15 maart is de start van dit initiatief feestelijk afgetrapt door wethouder Jelle Zoetendal met de onthulling van een bord bij de ingang van de wijk.

Waarom gaan we aan de slag in Heidemeer Waterfase?
Jelle Zoetendal vertelt: ‘Heidemeer Waterfase is kansrijk om aardgasvrij te worden om meerdere redenen. In de wijk staan vrij nieuwe woningen die met eenvoudige aanpassingen kunnen worden verwarmd zonder aardgas. Daarnaast is er in de wijk een groep enthousiaste inwoners actief. Dit is werkgroep ‘Verduurzaming Woningen’ van de VvE Heidemeer Waterfase. Dankzij deze werkgroep heeft een groot aantal bewoners al zonnepanelen, vloer- en glasisolatie gerealiseerd. De samenwerking met deze werkgroep past goed bij onze insteek om aan te sluiten bij de lokale wensen en mogelijkheden. Op lange termijn geeft dit volgens ons de beste resultaten.’

Hoe wordt een wijkuitvoeringsplan gemaakt?
De werkgroep wil onderzoeken hoe de woningen verder verduurzaamd kunnen worden. De gemeente stimuleert dit initiatief en gaat samen met de inwoners van Heidemeer Waterfase aan de slag. Een extern adviesbureau helpt hierbij. Zij onderzoeken het komende jaar verschillende technische oplossingen zodat we meer inzicht krijgen in de kosten en het tempo waarin de wijk aardgasvrij kan worden. Deze inzichten worden besproken met de zogenaamde meedenkgroep: een groep inwoners uit de wijk die actief wordt betrokken bij het ontwikkelen van een aanpak voor de wijk. De eerste bijeenkomst van de meedenkgroep vindt plaats op dinsdag 29 maart a.s. Inwoners van de wijk kunnen zich hier voor opgeven via duurzaam@heerenveen.nl. Tijdens een inloopbijeenkomst kunnen alle inwoners van de wijk hun stem uitbrengen met betrekking tot de aanpak die zij het meest geschikt vinden voor de wijk.