HEERENVEEN - Drie inwoners uit de gemeente Heerenveen ontvingen woensdagmiddag uit handen van burgemeester Tjeerd van der Zwan een medaille, een draaginsigne en een oorkonde vanuit het Carnegie Heldenfonds. Johann Velkers, Jelle Stoker en Jouke Wobma ontvingen deze versierselen omdat zij op 18 augustus van dit jaar een automobilist redden uit een brandende auto bij het klaverblad van Heerenveen.

"Deze drie mannen vinden dat ze geen supermannen zijn; ze deden gewoon hun werk, vinden ze. Bovendien gaven ze aan 'Helden, dat zijn heel andere mensen'. Gelukkig zijn er ook mensen die hier anders over denken," zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan.

Velkers (uit Heerenveen), Stoker (Heerenveen) en Wobma (Aldeboarn) namen een groot risico door op 18 augustus jl. een brandende auto van zeer dichtbij te benaderen en om de bestuurder te bevrijden. De auto had immers kunnen exploderen. Hoewel ze zelf ook gevaar liepen hebben ze niet geaarzeld om in actie te komen en het leven van de automobilist te redden.
Het is best bijzonder, noemde de burgemeester tenslotte, dat de redders alle drie uit de gemeente Heerenveen komen.

Nationale Heldendag

Op maandag 23 november is het de Nationale Heldendag. Om die reden was ook Omroep Max bij de uitreiking. Delen van de opnamen die zij maakten, zijn op de 23e november bij 'Tijd voor Max' te bekijken (17.10 uur, NPO1).

Bovendien schuiven Wobma, Stoker en Velkers ook zelf aan tafel bij de presentatoren om daar hun verhaal te doen.

Carnegie Heldenfonds

Met de onderscheidingen worden mensen geëerd die op een bijzondere manier meehelpen om de samenleving veilig te houden. Door het jaar heen krijgen verschillende helden, die - vaak met gevaar voor eigen leven - het leven van een medeburger hebben gered, een onderscheiding.