HEERENVEEN - Samen met 29 andere gezinnen werden schaatsers Heather en Jorrit Bergsma acht weken lang intensief begeleid bij de overstap naar wasbare luiers. Gemeente Heerenveen startte deze pilot om afval te verminderen en hiermee bij te dragen aan een beter milieu. Op woensdag 15 mei kwamen alle deelnemende gezinnen bij elkaar tijdens de slotbijeenkomst in het Posthuis in Heerenveen. De conclusie is dat de proef 100% is geslaagd: alle gezinnen zijn buitengewoon tevreden en willen niet meer anders. Jorrit en Heather Bergsma: “Het voelt goed om zoveel afval te besparen, daarnaast vinden wij ze erg fijn in gebruik. De wasbare luier is een blijvertje!”

Ook wethouder Jaap van Veen is positief over de pilot. “In de acht weken dat we de deelnemers hebben gevolgd, heeft dit 8.000 wegwerpluiers bespaard. Hopelijk zien steeds meer gezinnen in onze gemeente de voordelen van wasbare luiers.”

Overstappakket wasbare luiers
De dertig gezinnen ontvingen tegen een geringe eigen bijdrage een compleet overstappakket ter waarde van zevenhonderd euro. Het pakket bevatte wasbare luiers, wasbare billendoekjes, een luieremmer en wasnet van Kaatje Katoen. De moderne wasbare luiers met vrolijke printjes zijn gemaakt van bamboe en ecokatoen en voorzien van handige klittenbandsluiting. Een greep uit de voordelen die gezinnen noemden: beter voor het milieu, beter voor de huid van mijn kinderen, kostenbesparing voor afval én voor de aanschaf van wegwerpluiers.

Meer gezinnen aan de wasbare luiers
Schaatsers Heather en Jorrit Bergsma waren ambassadeurs van de proef. Ze hebben de luiers gebruikt voor hun zoon Brent van zeven maanden. “De moderne wasbare luier werkt net zo makkelijk als de wegwerpluier. Wij zijn erg tevreden over de werking. Ze zijn gemaakt van fijne materialen en hebben vaak leuke en blije printjes. Bovendien zijn ze beter voor het milieu, en bespaar je geld op de lange termijn!” Gezinnen die benieuwd zijn naar het gebruik van wasbare luiers kunnen deze uitproberen in de hal van het gemeentehuis. Hier staat sinds gisteren een beleeftafel opgesteld, waarop bezoekers de wasbare luiers kunnen uitproberen op een pop. Ook vinden ze hier meer informatie over het gebruik van de wasbare luiers en de aanschaf ervan.

Minder afval, een beter milieu
Bij de invoering van het nieuwe afvalsysteem Diftar+ heeft de gemeenteraad van Heerenveen ook besloten om een proef te doen met wasbare luiers. Door over te stappen naar wasbare luiers vermindert het restafval. Dit is niet alleen beter voor het milieu, het scheelt ook in de kosten. Diftar+ is in januari van dit jaar ingevoerd en stimuleert afvalscheiding, inwoners betalen nu voor hun afval per kilo.

Belangstelling voor wasbare luiers
Ouders die nu niet mee gedaan hebben met de proef, maar wel belangstelling hebben om mee te doen met een soortgelijk traject, kunnen contact opnemen met de gemeente Heerenveen. Dit kan via telefoonnummer 14 0513.