HEERENVEEN - De gemeente Heerenveen wordt namens de Veiligheidsregio en de Friese gemeenten een eerste portaal voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Hiervoor wordt de BlauwWit-hal aan het Hege Stik in Heerenveen in korte tijd ingericht. Vluchtelingen kunnen hier op adem komen, zich inschrijven en van daaruit naar locaties elders in de provincie gaan voor een langere opvang. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste vluchtelingen Heerenveen bereiken.


Burgemeester Tjeerd van der Zwan: “Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne die Nederland bereiken loopt snel op. Vanwege de goede bereikbaarheid van onze gemeente zijn wij gevraagd om de eerste ontvangst van vluchtelingen in Friesland te organiseren. Het wordt de provinciale locatie waar vluchtelingen per bus en trein, als groep of individueel, kunnen binnenkomen. Landelijk wordt naar Heerenveen doorverwezen, en vanuit Heerenveen gaan de mensen zo gauw als mogelijk door naar een locatie voor langere opvang. Een dankbare taak. Ik ben blij dat we zo iets kunnen betekenen voor deze mensen.”

Duur van verblijf
Het is nog niet bekend hoe lang de BlauwWit-hal dienst blijft doen als eerste ontvangstlocatie, maar in ieder geval voor de komende weken. Daar staat tegenover dat de mensen hier maar heel kort zullen verblijven. Wel gaan er meer verkeersbewegingen plaatsvinden.

Medische opvanglocatie
Voor de mensen die medische zorg nodig hebben, wordt een deel van Anna Schotanus, van Meriant/Alliade, beschikbaar gesteld. De vleugel van deze locatie werd eerder al gebruikt voor de opvang van covid-patiënten.

Overige opvanglocaties
Naast de noodopvanglocatie wordt ook gekeken naar locaties waar vluchtelingen langere tijd in de gemeente kunnen worden opgevangen. Hiervoor is een aantal locaties in beeld, maar hier zijn nog geen concrete keuzes in gemaakt. Er zijn ook ondernemers en particulieren die zich aanbieden te helpen met de opvang.

Hulp aanbieden
Mensen die willen helpen, worden opgeroepen geen spullen te brengen naar deze noodopvanglocaties. Andersom weet de gemeente inmiddels wel van welk aanbod gebruik gemaakt kan worden.