HEERENVEEN - Vanaf 1 juli kunnen er maximaal 150 vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen in het Hajé Hotel aan de Schans in Heerenveen. Van alle gemeenten wordt een bijdrage gevraagd, en langzaamaan raken de beschikbare bedden in Friesland vol. Met deze opvanglocatie biedt Heerenveen onderdak aan Oekraïense vluchtelingen waar ze in ieder geval 4 maanden kunnen blijven, met de mogelijke verlenging van nog eens 8 maanden.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan: “Tot op heden waren er voldoende plekken beschikbaar in Friesland en lag de focus in Heerenveen op crisisnoodopvang. Nu er nog altijd vluchtelingen ons land binnen komen is het niet meer dan logisch dat we ook in onze gemeente een langduriger woonplek bieden voor Oekraïners.”

Hajé Hotel
De gemeentelijke opvanglocatie wordt gehuisvest in het Hajé Hotel aan de Schans in Heerenveen. Naast dat het hotel de tijdelijke woonplaats van Oekraïense vluchtelingen wordt, verhuist ook de HUB-functie en crisisnoodopvang voor Oekraïners naar het hotel. De HUB zorgt ervoor dat de vluchtelingen zo gauw als mogelijk een plekje krijgen in een meer permanente locatie. Lukt dat niet per direct, of komen er mensen in de avond aan, dan zijn er 100 plekken beschikbaar voor crisisnoodopvang; een ruimte om uit te rusten of te slapen. De Hoekstrahal waar de HUB en crisisnoodopvang voor Oekraïners tot nu toe waren gevestigd is vanaf september weer beschikbaar voor de reguliere gebruikers.

Hulp bieden
De gemeente gaat de mensen zo goed mogelijk helpen om zich snel thuis te voelen in Heerenveen en hoopt daarbij ook op de inzet van haar inwoners. Vrijwilligers die iets willen betekenen voor de vluchtelingen kunnen zich aanmelden via oekraine@heerenveen.nl

Meer informatie
Op de website www.heerenveen.nl/oekraine staat algemene informatie over de opvang van vluchtelingen, informatie over wat inwoners kunnen doen en antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.