HEERENVEEN - Een dertigtal scholen en verenigingen in de gemeente Heerenveen zag dit jaar de inkomsten uit de inzameling van oud papier wegvallen als gevolg van een nieuwe manier van inzamelen van het oud papier. Om alle scholen en verenigingen in de gemeente in de gelegenheid te stellen extra inkomsten te genereren is 'Schoon Belonen Heerenveen' ontwikkeld.

Schoon belonen Heerenveen
Scholen en verenigingen kunnen één of meer gebieden adopteren die ze vervolgens tegen een vergoeding twee jaar lang schoon houden. Wethouder Jaap van Veen: "Ik ben blij dat we op deze manier een steuntje in de rug kunnen bieden, maar ook dat de extra inkomsten nu voor álle scholen en verenigingen toegankelijk zijn, hiermee creëren we echt een win/win-situatie".

Schoon Belonen Heerenveen is een aanvulling op de bestaande aanpak door talloze vrijwilligers en de gemeente in de bestrijding van zwerfafval.

Pilot Ds. Hasperschool Akkrum
In het najaar van 2019 startte de Ds. Hasperschool uit Akkrum-Nes in samenwerking met de gemeente een éénjarige pilot 'Schoon Belonen' waarbij scholieren en ouders in grote delen van Akkrum en Nes zwerfafval hebben opgeruimd. Behalve het opruimen zijn ook andere maatregelen, zoals het gebruik van educatiemateriaal, ingezet om de leefomgeving 100% zwerfafvalvrij te houden. Ervaring van de Ds. Hasperschool: "Al met al hebben we het afgelopen jaar heel wat volle zakken met zwerfafval opgehaald. Het was voor iedereen leerzaam en gezellig om te doen. Bovendien hebben we mede hierdoor een nieuw speeltoestel voor de school kunnen aanschaffen."

Inschrijving
Scholen en verenigingen die mee willen doen met 'Schoon Belonen Heerenveen' kunnen zich vanaf maandagavond 7 september om 20.00 uur aanmelden, via www.heerenveen.nl/schoonbelonen. Op woensdagavond 16 september om 20.00 uur worden de adoptiegebieden in onderling overleg verdeeld onder de inschrijvers.

Vergoeding

De vergoeding bedraagt € 750,- per adoptiegebied per jaar. Hiervoor moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet de school of vereniging minimaal één keer per maand een opruimactie organiseren. Ook moeten de activiteiten steeds zichtbaar worden gemaakt, bijvoorbeeld via sociale media.

Meer informatie
Alle informatie en voorwaarden zijn te vinden op de website van de gemeente Heerenveen www.heerenveen.nl/schoonbelonen.