HEERENVEEN - Gemeente Heerenveen zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich ook dit jaar weer aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt Crackstate vanaf 25 november 's avonds 16 dagen lang oranje. Ook wordt tot 10 december elke dag de speciale Orange the World vlag gehesen bij het gemeentehuis.

Wereldwijde campagne

Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met geweld. Om daar aandacht voor te vragen start jaarlijks op 25 november de campagne Orange the World. Tot 10 december wordt in meer dan 100 landen tijdens de '16 Days of Action' actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Acties in Heerenveen
Wethouder Jelle Zoetendal vertelt waarom de Orange the World campagne zo belangrijk is: "In Nederland krijgt 45% van de vrouwen te maken met lichamelijk, seksueel of psychisch geweld. Dat gebeurt vaak ongezien, want veel geweld vindt thuis plaats, achter gesloten deuren. Dat moet stoppen. Iedere vrouw, ieder kind, ieder mens moet veilig kunnen leven." Heerenveen opent dit jaar namens alle Friese gemeenten de Orange the World campagne. In verband met de coronamaatregelen is de geplande openingsbijeenkomst geannuleerd en vindt de aftrap van de campagne nu digitaal plaats met een videoboodschap. Niet alleen Crackstate wordt oranje uitgelicht, ook bij Thialf en het Abe Lenstra Stadion gaat donderdag 25 november het licht op oranje. Daarnaast vinden er tijdens de campagneperiode verschillende acties plaats om aandacht te vragen voor de boodschap van Orange the World. Zo zijn de vrouwen van Soroptimisten en Zonta Friesland de straat op geweest met oranje krijtverf, hijsen de PKN kerken in de gemeente de campagnevlag en wordt er lichtprojectie op straat ingezet.

Iedereen kan helpen geweld te voorkomen
In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. Bij de aanpak van geweld ligt de nadruk vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar er moet ook meer geïnvesteerd worden in het voorkomen van geweld. En daar kan iedereen aan bijdragen. Door de medestanderpledge te ondertekenen op www.orangetheworld.nl kan iedereen laten zien mee te helpen in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. "Tijdens Orange the World roepen we iedereen op om zich uit te spreken tegen geweld tegen vrouwen en onderdeel te zijn van de oplossing. Praat erover met elkaar, haal het onderwerp uit de taboesfeer. Want íedereen kan iets doen om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen." aldus raadslid Marga Kuipers.

Centrum Seksueel Geweld

De Friese gemeenten vragen dit jaar extra aandacht voor het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Bij het CSG werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om slachtoffers van aanranding of verkrachting de hulp te geven die ze nodig hebben. Slachtoffers kunnen 24 uur per dag gratis (en anoniem) contact opnemen met het CSG via 0800-0188 en www.centrumseksueelgeweld.nl.