HEERENVEEN - “Het was erg leuk en leerzaam om het festival te bezoeken, er is heel veel informatie gegeven en er waren interessante onderwerpen om over na te denken. We denken erover na hoe we dat in onze wijk kunnen realiseren of toepassen.”

Op zaterdag 31 augustus vertrokken we met een bus vol naar het Democratiefestival. Als een van de weinige gemeenten hadden we een ruime vertegenwoordiging van gemeenteleden meegenomen naar het festival. Jong en oud gingen in een goede stemming richting het festival.

Na het ontbijt in de bus werd iedereen welkom geheten door burgemeester Tjeerd van der Zwan. “Ondanks de kritiek op het festival, gingen wij toch. We zijn een van de drie noordelijke gemeenten die naar Nijmegen vertrokken en dan ook nog eens met 50 inwoners, daar zijn wij trots op”.Na een korte interactieve quiz waarin de deelnemers even snel werden bijgespijkerd over wanneer Nederland een democratie werd (in 1922 want toen kreeg iedereen stemrecht), ging iedereen met elkaar kennismaken door op zoek te gaan naar persoonlijke overeenkomsten.

Op het festivalterrein was van alles te beleven: van inspirerende sprekers, een hilarische partici-party, politieke bingo en een workshop cartoons tekenen tot een optreden van de Koorbazen. Op de terugweg sprak iedereen van een prachtige dag. Voor de een vooral inspirerend op onderwerpen en ontmoetingen, voor de ander een dag er heerlijk tussenuit.

Een van de inwoners die mee was vertelde: “Het was erg leuk en leerzaam om het festival te bezoeken, er is heel veel informatie gegeven en er waren interessante onderwerpen om over na te denken. We denken erover na hoe we dat in onze wijk kunnen realiseren of toepassen.”

Heerenveen wil op verschillende manieren werken aan de democratie in onze gemeente, daarom betrekken we niet alleen inwoners bij het maken van beleid, maar zoeken ook andere manieren om met elkaar in gesprek te gaan. En met deze dag zijn we daarin zeker geslaagd.