HEERENVEEN - Vandaag bepleiten de gemeenten Heerenveen en Opsterland bij de Raad van State hun beroep tegen het besluit van de Minister van Economische Zaken (EZ) om in te stemmen met het plan van gaswinningsbedrijf Vermilion. Volgens dit plan wint het bedrijf meer gas door de twee extra in gebruik genomen boorputten in Langezwaag te exploiteren. Het gasveld bevindt zich onder beide gemeenten. Wethouders Jaap van Veen (Heerenveen) en Anko Postma (Opsterland) wonen de zitting in Den Haag bij.

Gaszorgen inwoners overgebracht in beroepszaak Raad van State
“Onze inwoners zijn bezorgd over wat gaswinning in hun omgeving voor hen betekent.”, verklaart Jaap van Veen. “Zij willen wonen zonder zorgen, maar vrezen schade aan hun woning of voor hun bedrijf. Het besluit dat de Raad van State gaat nemen is voor hen dus heel belangrijk. Met onze aanwezigheid onderstrepen we dat.” Beide gemeenten hebben de Minister van EZ er eerder op gewezen hoe de gaswinning bij hun inwoners leeft. Anko Postma: “Wij hebben de minister ook aangegeven hoe hij aan hun zorgen tegemoet kan komen. Wij hopen dat de Raad van State zich achter ons standpunt schaart, zodat de Minister beter rekening kan houden met de behoeften van onze inwoners.”

Gemeenten in beroep tegen instemming Minister met vernieuwd gaswinningsplan Langezwaag
Vermilion wint in Langezwaag gas uit drie boorputten. Het gasveld ligt in Heerenveen onder De Knipe, Oranjewoud, Skoatterwâld, Bontebok en Internationaal Bedrijventerrein IBF. In Opsterland bevindt het veld zich onder het buitengebied ten zuidwesten van Langezwaag.

Voor de tweede en derde put, waaruit al enkele jaren gas wordt gewonnen, heeft Vermilion eerder een aangepast winningsplan bij de Minister van EZ ingediend. De gemeenten Heerenveen en Opsterland hebben de Minister geadviseerd om daarmee niet in te stemmen of daar voorwaarden aan te verbinden. In juni 2018 besloot de Minister het geactualiseerde winningsplan toe te staan. Tegen dit besluit hebben beide gemeenten beroep ingesteld bij de Raad van State. Vandaag vindt de zitting bij de Raad van State plaats. De uitspraak wordt over ongeveer zes weken verwacht.