HEERENVEEN - Wethouder Jelle Zoetendal reikt op zaterdagmiddag 12 maart 2022, voorafgaand aan de ISU World Cup Finale in Thialf, de gemeentelijke erepenning uit aan Jan Dijkema.


De heer Dijkema is al meer dan 25 jaar actief in de schaatssport.
In 1994 werd hij vicevoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB). In die hoedanigheid

werd hij vertegenwoordiger bij de Internationale Schaatsunie (ISU). Van 1994 tot 2010 bekleedde hij de functie van ISU-bestuurslid. In 2010 werd hij vicepresident schaatsen bij ISU met schaats- en shorttrackdisciplines in de portefeuille. In 2016 werd hij verkozen tot voorzitter van de Internationale Schaatsunie (ISU).

Jan Dijkema is voor en achter de schermen van grote waarde geweest voor de realisering en instandhouding van het vernieuwde Thialf. Hij heeft er zeker ook aan bijgedragen dat Thialf het belangrijkste ijsstadion voor topsportschaatsers in Nederland is.
Het schaatshart van de wereld voldoet aan de specifieke eisen van de ISU op het gebied van topsportfaciliteiten. In 2019 is Thialf door de ISU aangewezen als Centre of Excellence.

In juli 2022 neemt de heer Dijkema officieel afscheid als voorzitter van de ISU.

Bij collegebesluit van 19 maart 2019 kent het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen de gemeentelijke erepenning toe aan de heer Jan Dijkema (77 jaar).