HEERENVEEN - Om aandacht te vragen voor de veiligheid van fietsers in het donker biedt de gemeente Heerenveen dit jaar elke basisschool in de gemeente een gepersonaliseerd spandoek en een sjabloonpakket aan. Ook worden fietsroutes voorzien van spandoeken.

De spandoeken attenderen op het aanzetten van de fietsverlichting. Wethouder van Veen: “Om kinderen veilig in het donker te laten fietsen, bieden we dit jaar alle basisscholen een spandoek met de naam van de school en sjabloonpakket aan. Speciaal gemaakt voor basisscholen in de gemeente Heerenveen”. Ook worden op verschillende (school)fietsroutes in de gemeente spandoeken opgehangen. De spandoeken kunnen jaarlijks opnieuw gebruikt worden.

Sjabloonpakket
Naast de spandoeken krijgen de scholen ook een sjabloonpakket. Het sjabloonpakket bevat allerlei leuke en handige sjablonen om in de schoolomgeving met krijt aandacht te vragen voor verkeer. In het pakket zitten bijvoorbeeld pijlen en voetstapjes om een looprichting aan te geven, een sjabloon met “Licht aan” en een “Niet Parkeren” sjabloon. In het kader van corona kunnen de sjablonen ook heel handig ingezet worden voor het aangeven van wachtplekken voor ouders en looproutes op het plein.

Fietsersbond in actie bij voortgezet onderwijs
In december kun je ‘s morgens vroeg bij de scholen voor het voortgezet onderwijs in Heerenveen zomaar een vrijwilliger van de Fietsersbond tegen komen. Fietsers zonder licht worden aangesproken en krijgen gratis fietsverlichting aangeboden, gesponsord door het ROF.

De fietsverlichtingscampagne is een landelijke campagne die wordt gesteund door partijen, zoals Fietsersbond, VVN, ANWB, Sport Fryslân, het regionaal orgaan verkeersveiligheid in Fryslân (ROF) en gemeente Heerenveen.