HEERENVEEN - De gemeente Heerenveen gaat de komende periode extra controleren op het goed aanbieden van groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gft-containers mogen alleen groente- fruit- en tuinafval bevatten, los of in biologisch afbreekbare gft-zakjes. Wethouder Jaap van Veen: "Het scheiden van afval gaat gemiddeld gezien goed, maar het kan altijd beter. Want we zien ook nog altijd dat er afval in de gft-containers zit wat daar niet in thuis hoort. En om het materiaal goed tot compost te kunnen recyclen heb je zuiver gft-afval nodig."

Controle tijdens de inzamelronde
Gft-containers mogen alleen groente- fruit- en tuinafval en etensresten bevatten. Dit mag los in de bak liggen of in biologisch afbreekbare zakjes. Dankzij camera's en displays is tijdens het legen van de containers in de cabine goed zichtbaar welke containers 'schoon' gft-afval bevatten en welke containers naast gft-afval ook ander afval bevatten. Bij overtreding kan hiervoor een boete worden uitgeschreven.

Zakjes? Alleen biologisch afbreekbare gft-zakjes
Gebruik voor het gft-afval uitsluitend zakjes die biologisch afbreekbaar zijn. Deze zijn lichtgroen en voorzien van het kiemplantlogo.

Regelmatig zien we dat gft-afval in gewone plastic zakken wordt weggegooid. Er blijkt verwarring te zijn doordat er vuilniszakken zijn met een recycle-logo. Dit betekent weliswaar dat deze recyclebaar of gerecycled zijn, maar deze zijn niet van plantaardig materiaal gemaakt en dus niet biologisch afbreekbaar. In deze zakken mag dus géén gft-afval worden ingezameld.

Wat mag er wel/niet in de gft-container?
Een compleet overzicht is te vinden op afvalscheidingswijzer.nl. Op hoofdlijnen gelden onderstaande regels:

WEL: Groente- en fruitresten en schillen, etensresten (ook botjes, graten, schelpen), brood, deeg, rijst, pasta, losse thee, koffiedik, strooisel (hooi, stro, zaagsel) van kleine knaagdieren (planteneters), bloemen en planten, fijn tuinafval.

NIET: Verpakkingen van wat voor materiaal dan ook, kauwgom, incontinentiemateriaal, luiers, koffiecups, koffiepads, theezakjes, kattenbakvulling, poep van honden of katten (vleeseters), vogelkooizand, dode dieren, saté- of ijscostokjes, tabak, peuken, as, potten, stenen, timmerhout, metaal, producten waarop staat dat ze 'biodegradable' zijn zoals vorkjes en bekers.