HEERENVEEN - De prijzen voor energie zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. De meeste huishoudens gaan dan ook meer betalen voor hun energieverbruik. Om de inwoners van de gemeente te helpen met energie en geld besparen start op 28 februari 2022 de Energiecoach. De Energiecoach richt zich in eerste instantie vooral op mensen in huurwoningen én koopwoningen met een WOZ-waarde tot € 200.000,-. Om de afspraken zo efficiënt mogelijk in te plannen werkt de Energiecoach per wijk of dorp.

De Energiecoach komt bij je thuis
Er zijn al diverse Energiecoaches aan het werk in Fryslân; er wordt dus door veel huishoudens al flink wat energie bespaard. In de gemeente Heerenveen start Energiecoach Jinke Kleistra eind februari in Jubbega en Hoornsterzwaag met het bezoeken van huishoudens. 'Het werkt eenvoudig: ik kom gratis bij je thuis en kijk samen met jou hoe je met kleine aanpassingen energie kunt besparen.', aldus Jinke Kleistra.

Hoge energierekening
In de gemeente Heerenveen heeft circa 7% van de huishoudens moeite om de energierekening te betalen. Inwoners die bijvoorbeeld in een huurhuis wonen dat slecht is geïsoleerd, zijn aangewezen op de woningcorporatie of de huurbaas om dat aan te passen. En heb je een koopwoning, maar geen geld voor isolatiemaatregelen, dan kan de hoge gasprijs echt een probleem worden. Wethouder Jelle Zoetendal gaat over duurzaamheid bij de gemeente Heerenveen. 'We vinden het belangrijk dat we allemaal, één voor één, iets doen om energie te besparen en onze omgeving groener te maken. Daarom zijn er in de gemeente Heerenveen diverse regelingen die inwoners kunnen ondersteunen, waaronder de Energie Kado Bon, het budgetadviesgesprek en nu dus ook de Energiecoach. Juist omdat de Energiecoach bij de inwoners thuiskomt, kan goed ingeschat worden met welke oplossingen inwoners kunnen besparen. Inwoners zijn daarmee gelijk geholpen'.

Inwoners kunnen voor meer informatie kijken op www.energieloketheerenveen.nl/energiecoach of bellen met de gemeente Heerenveen via 14 05 13.