HEERENVEEN - Donderdag 8 april om 16.00 uur was de bekendmaking van dé Groene Gangmakers. Gemeente Heerenveen en Provincie Fryslân reikten vijf cheques ter waarde van maximaal 100.000 euro uit aan vijf lokale duurzame initiatieven. Met het toegekende geld kunnen zij hun energie-experiment verder uitwerken, met als doel verduurzaming van energie op grotere schaal in de gemeente Heerenveen. Een primeur in Nederland.


Vanuit Thialf presenteerde Roelof Lousma, bekend van Omrop Fryslân de bekendmaking. Aan tafel zaten wethouder Jelle Zoetendal en Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda én voorzitter van de beoordelingscommissie. Via een livestream was er verbinding met de tien initiatieven en met energie-gedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Fryslân.

De initiatieven
In totaal dienden tien initiatieven in de afgelopen maanden een aanvraag in. Van lokale bedrijven, wijkraden tot energiecoöperaties met een diversiteit aan projecten. Een onafhankelijke beoordelingscommissie boog zich in maart over alle plannen. Deze vijf plannen kwamen als meest kansrijk uit de bus en gaan nu officieel verder als Groene Gangmakers:

  • Aengwirden Aardgasvrij

  • Praktische aanpak verduurzaming bedrijventerrein Heerenveen

  • Baanbrekers voor nieuwe energie

  • Rijwoningen renoveren; organiseren maakt goedkoper

  • Nieuweschoot zet een stap naar CO2-neutraliteit

Lokaal Energie Experimenten Fonds (LEEF)
Het fonds is door de gemeenteraad bedacht om burgerinitiatieven in duurzame energievoorziening te stimuleren.

Provincie Fryslân omarmt deze opzet en draagt
250.000 euro bij aan het experimentenfonds. De vijf initiatieven gaan de komende twee jaar met behulp van de 100.000 euro hun plan verder brengen. Dit proces volgen de gemeente en de provincie met veel interesse om van te leren en mogelijk ook in andere gemeenten te gebruiken.