HEERENVEEN - De Hoekstrahal in Heerenveen wordt beschikbaar gesteld voor asielzoekers van het COA. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen op verzoek van Veiligheidsregio Fryslân besloten.


Maandagavond 23 mei hebben alle 25 veiligheidsregio’s afgesproken dat zij ieder 150 crisisnoodopvangplekken gaan inrichten. Omdat de Hoekstrahal in Heerenveen de enige locatie in de provincie is die per direct als opvanglocatie operationeel is, is Heerenveen gevraagd deze opvang beschikbaar te stellen. De locatie is beschikbaar voor een periode van zes weken voor maximaal 150 crisisnoodopvangplekken. Deze plekken moeten over twee weken operationeel zijn.

Gecombineerde opvang
Tijdens de crisisnoodopvang van de asielzoekers van het COA, blijft de hal ook beschikbaar als crisisnoodopvang voor de vluchtelingen uit de Oekraïne. Ook de HUB – de overstaplocatie voor Oekraïense vluchtelingen - blijft geopend. Er is ondertussen veel ervaring opgedaan met opvangen van beide groepen en gemeente en Veiligheidsregio zijn ondertussen goed op elkaar ingespeeld.

Daarbij doet de hal voor de vluchtelingen uit Oekraïne doorgaans dienst als tussenstop. Alleen wanneer men ’s avonds laat of in de nacht aankomt blijft men in de Hoekstrahal overnachten. Voor vluchtelingen uit Oekraïne blijven te allen tijde 50 bedden in de hal beschikbaar.

Periode van opvang
Zoals het nu lijkt staat de Hoekstrahal in de loop van volgende week ter beschikking. Wanneer het COA gebruik gaat maken van de voorziening in Heerenveen is op dit moment nog niet bekend.