HEERENVEEN - In de afgelopen week was de Hoekstrahal in Heerenveen in gebruik voor een groep van rond de 130 mensen via het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Voor deze groep moest zo snel mogelijk opvang worden geregeld. De vraag kwam voort uit de nijpende doorstroom van mensen die in Ter Apel geregistreerd worden.


Op verschillende plaatsen in het land waren met spoed zulke ‘overloopplaatsen’ nodig. In de provincie Fryslân was alleen de Hoekstrahal voor deze crisisnoodopvang per direct beschikbaar: hier stonden al voldoende bedden klaar voor gebruik.
Met het COA werd afgesproken dat deze crisisnoodopvang voor zeven dagen gold, met eventueel een maximale uitloop van 2x 24 uur. De tussenliggende tijd werd gebruikt om voor deze groep vluchtelingen een plek te vinden in een van de asielzoekerscentra in het land.
Vandaag, 8 april, is de laatste groep van de mensen uit de Hoekstrahal vertrokken. Deze vorm van crisisnoodopvang is daarmee beëindigd. In het komende weekend gaat alle linnengoed naar de wasserette en worden plekken schoongemaakt die in de afgelopen week werden gebruikt.

HUB zorgt voor vlotte doorstroom

Tot vorige week vrijdag 1 april werden in de Hoekstrahal alle bedden vrijgehouden voor vluchtelingen uit Oekraïne. In de praktijk sliepen er echter weinig van deze groep vluchtelingen, omdat zij vrijwel zonder tussenstop in Heerenveen konden doorreizen naar een opvanglocatie elders in de provincie. De Veiligheidsregio Fryslân zorgt voor deze doorverwijs-actie. Alleen wie na 20.00 uur aankwam sliep hier daadwerkelijk.

Door de wijziging van groep vluchtelingen in de afgelopen week verplaatste de HUB met crisisnoodopvang afgelopen zondag tijdelijk naar Twijzel in de gemeente Achtkarspelen.

HUB in Heerenveen

De gemeente Heerenveen maakt met de Veiligheidsregio Fryslân afspraken over wanneer en hoe de HUB in Heerenveen opnieuw wordt ingericht.