HEERENVEEN - Ontwikkelaar Slokker Vastgoed uit Zwolle en Bouwbedrijf Lont uit Sint Annaparochie gaan in de wijk Skoatterwâld het plan ‘De Treffe’ (De Eilanden) ontwikkelen. De gemeente Heerenveen schreef dit voorjaar een prijsvraag uit. Vier ontwikkelaars hebben plannen gemaakt voor het gebied De Eilanden. Bijzonder is dat de gemeente en de bewoners uit de wijk samen het winnende plan uit hebben gekozen. Uit de ingediende plannen scoorde het plan van Slokker Vastgoed/Lont het beste.

Wethouder Jaap van Veen kijkt terug op een mooi en vernieuwend proces, waarbij de inwoners van de wijk 50% van de keuze bepaalden: “Het is fantastisch om de betrokkenheid van onze inwoners te zien; maar liefst 170 mensen hebben hun stem uitgebracht op de ingediende plannen. Alle plannen waren van zeer hoge kwaliteit waardoor we vooraf niet wisten wat de uitkomst zou zijn. Een mooi maar ook spannend proces.”

De Treffe
In het plan ‘De Treffe’ worden circa 60 woningen gebouwd in een groene en waterrijke omgeving, middenin het noordelijk deel van Skoatterwâld. De woningen zijn geschikt voor diverse doelgroepen, voor gezinnen, maar ook voor senioren. Er zijn volop mogelijkheden voor het creëren van slaapruimte op de begane grond.

Omgevingspsychologie
Aan de basis van dit bijzondere plan ligt het KLUER-concept. Hierin wordt de samenwerking gezocht tussen o.a. een omgevingspsycholoog, een groenspecialist en een stedenbouwkundig architect. Het streven is het creëren van een leefomgeving waar het langer, gelukkiger en gezonder leven is. Alle ruimtelijke keuzes die zijn gemaakt, leveren een bijdrage aan ontmoeting, ontspanning en beweging door en voor bewoners en omwonenden. Er komen bijvoorbeeld loop- en visvlonders, een trapveldje, een natuurlijke speeltuin en buurtschuur als centraal ontmoetingspunt.

Forse stem van bewoners
De keuze voor dit plan is voor 50% bepaald door bewoners van de wijk. Alle bewoners van Skoatterwâld en het Meer konden bij een informatiemarkt de plannen bekijken en daarop een stem uitbrengen voor wat zij het beste plan vonden. Zowel bij de gemeente als bij de bewoners scoorde het plan van Slokker Vastgoed/Lont prima en rolde daarmee als winnaar uit de bus.

Vervolg
Een impressie van het plan ‘De Treffe’ is te bekijken op de website van de gemeente via www.heerenveen.nl/detreffe. In de komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt. Ook in deze fase worden bewoners steeds betrokken. Naar verwachting zal het nog ruim anderhalf jaar duren voordat de bouw van de eerste woningen start.