HEERENVEEN - Gistermiddag was de afronding van de route van de Canadian Trail in de gemeente Heerenveen. Burgemeester Avine Fokkens–Kelder onthulde met Hans Schouten van Historie Heerenveen in de trouwzaal van Crackstate de zogenaamde Vector of Memory in Heerenveen. Dit herinneringsbord maakt de ruim 30 kilometer lange Canadian Trail in de gemeente Heerenveen compleet. De Canadian Trail volgt de route die de Canadezen gebruikten om Fryslân te bevrijden.

Gevangenis Crackstate

De onthulde wandvector komt te staan achter het raam bij de publieksingang van het gemeentehuis. De vector vertelt het verhaal over een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Heerenveen en Crackstate. Vlak achter het historische Crackstate stond de gevangenis Crackstate. Vanaf oktober 1944 was dat het beruchte hoofdkwartier van de Duitse Sicherheitsdienst. Op het hoogtepunt zaten hier wel 200 tot 300 mannen én vrouwen gevangen. Velen van hen zijn hier vreselijk mishandeld, gemarteld en doodgeschoten.

Verhalen over de bevrijding

Het Friese deel van de Canadian Trail is 250 kilometer lang en loopt van De Blesse tot aan Lauwersmeer. Tal van locaties onderweg vertellen de vele en verschillende verhalen over de bevrijding van Fryslân. De route maakt onderdeel uit van de Liberation Route Europe. Deze Liberation Route loopt van Londen tot Berlijn: meer dan 10.000 kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en andere plekken in heel Europa herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

Op Liberationroute.com staan alle routes en de verhalen op de historische locaties onderweg.