HEERENVEEN - Donderdag 8 april om 16.00 is de – online - bekendmaking van dé Groene Gangmakers. Gemeente Heerenveen en Provincie Fryslân reiken vijf cheques ter waarde van maximaal 100.000 euro uit aan vijf duurzame initiatieven vanuit de mienskip. Met het toegekende geld kunnen zij hun energie-experiment verder uitwerken, met als doel verduurzaming van energie op grotere schaal in de gemeente Heerenveen. Een primeur in Nederland.

Vanuit het Thialfstadion presenteert Roelof Lousma de bekendmaking. Aan tafel zitten wethouder Jelle Zoetendal, energie-gedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Fryslân en Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda én voorzitter van de beoordelingscommissie. Via een livestream is er verbinding met de tien initiatieven.

De initiatieven
In totaal zijn er in de afgelopen maanden tien aanvragen ingediend. Van lokale bedrijven, wijkraden en energiecoöperaties met een diversiteit aan projecten waarmee deze ‘Groene Gangmakers’ aan de slag willen gaan. Enkele voorbeelden zijn rijwoningrenovatie, elektrische buurtauto’s, opslag van zonne-energie en verduurzaming van de lokale bedrijven. Bekijk op www.eenvooreengroener.nl/groenegangmakers de filmpjes waarin alle aanvragers over hun plannen vertellen. Vijf van de tien aanvragen krijgen een toekenning vanuit het Lokaal Energie Experimenten Fonds (LEEF) in de vorm van een financiële ondersteuning.

Lokaal Energie Experimenten Fonds (LEEF)
Het fonds is door de gemeenteraad bedacht om burgerinitiatieven in duurzame energievoorziening te stimuleren. Provincie Fryslân omarmt deze opzet en draagt 250.000 euro bij aan het experimentenfonds. De vijf initiatieven gaan de komende twee jaar met behulp van de 100.000 euro hun plan verder brengen. Dit proces volgen de gemeente en de provincie met veel interesse om van te leren en mogelijk ook in andere gemeenten of provinciaal breed te gebruiken.

Feestelijke bekendmaking bijwonen?
Op donderdag 8 april tussen 16:00 en 17:00 uur is de feestelijke bekendmaking. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. Graag ontvangen we uiterlijk woensdag 7 april om 17.00 uur uw aanmelding via onderstaand e-mailadres. U krijgt dan donderdag de link toegestuurd waarmee u het online event kunt bijwonen. Wilt u na afloop nog contact hebben met de Groene Gangmakers, geef dit dan in de e-mail aan.