HEERENVEEN - Op zondag 15 augustus is om 19.00 uur de jaarlijkse herdenking van de capitulatie van Japan en daarmee de bevrijding van Nederlands-Indië. Op dat moment kwam er officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De Indiëherdenking in Heerenveen vindt die dag plaats bij het Indiëmonument bij het plantsoen aan de Van Kleffenslaan (Gashouderspein). Uiteraard wordt dat gedaan volgens de coronamaatregelen die dan gelden.

Welkom

Vanaf 18.45 uur is iedereen van harte welkom. De ceremonie start om 19.00 uur met een toespraak door burgemeester Tjeerd van der Zwan. Daarna volgt een toespraak van gastspreker mevrouw Tjitske Kamstra. Zij spreekt over de ervaringen van haar moeder in de kampen. Na de beide toespraken volgt het spelen van het Nederlands signaal Taptoe met aansluitend een minuut stilte. Vervolgens klinkt het Wilhelmus en worden bloemen gelegd bij het monument. De samenkomst wordt afgesloten met een kopje koffie.

Definitief einde Tweede Wereldoorlog
Elk jaar herdenkt de Heerenveense gemeenschap op 15 augustus het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog door de capitulatie van Japan en de bevrijding van Nederlands-Indië. Bovendien staan we stil bij de Heerenveense slachtoffers die als militair hun leven lieten in Nederlands-Indië.