HEERENVEEN - In het afgelopen weekend – de nacht van 15 op 16 augustus - is voor het eerst een aanpassing geweest in de toegangstijden bij de horeca-ondernemers in het centrum van Heerenveen.

Vandaag zijn de ervaringen van de ondernemers, de gemeente en de vertegenwoordiging van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Heerenveen gedeeld.

Op basis daarvan zijn er aanpassingen in de afspraken gemaakt. Concreet is afgesproken dat in de komende twee weken de toegangsdeuren om 02.00 uur sluiten in de nacht van zaterdag op zondag. De terrassen sluiten wel om 01.00 uur.

Het gelijktijdig (om 01.00 uur) sluiten van de terrassen en de toegangsdeur van een horecazaak bleek in de praktijk te leiden tot veel drukte voor en in de nabijheid van de betreffende onderneming. En hoe drukker, hoe moeilijker ook de 1.5 meter in acht wordt genomen en er kan worden gehandhaafd.

“Het doel was juist om drukte te vermijden. Daarom is nu besloten de tijden uit elkaar te halen door het sluiten van de deur te verzetten naar 02.00 uur. De sluiting van de terrassen blijft op 01.00 uur staan. Dit zal in ieder geval voor de komende twee weken gelden. Zo heeft het uitgaanspubliek in de praktijk meer tijd om van terras A naar uitgaansgelegenheid B te gaan,” legt Christel Koning namens de Koninklijke Horeca Nederland uit.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan vult aan: “Op straat is meer toezicht geweest in het centrum. Dat was praktisch, zo lopen we minder kans op groepsvorming of rijen. Dit extra toezicht willen we ook in de komende twee weken blijven houden. Uiteindelijk is het doel om er samen op toe te zien dat er geen besmettingsbronnen ontstaan in onze gemeente, met alle gevolgen van dien voor de ondernemers en bezoekers en daarmee ook anderen.”

Bezoekers

De horeca-ondernemers doen hun best om alle maatregelen goed op te volgen en om zo een corona-uitbraak te voorkomen. Van de bezoekers mag diezelfde verantwoordelijkheid verwacht worden, zowel van de jongere als van de meer volwassen bezoekers.

Daarom blijft de oproep om het in het centrum veilig en gemoedelijk te houden, en om drukte te vermijden. “Natuurlijk is iedereen die op tijd komt van harte welkom in de lokale horeca, mits men gezond is. Dus ga niet op stap wanneer je klachten hebt of in afwachting bent van een test,” voegt de burgemeester toe.

Evaluatie

Op de 22e en de 29e augustus gelden deze aanpassingen. Daarna overleggen de partijen opnieuw over de afspraken.