HEERENVEEN - De gemeente Heerenveen gaat illegaal afval dumpen aanpakken. Als eerste is de wijk Nijehaske aan de beurt. Al een aantal jaren is er overlast voor omwonenden. Handhaven op dumpen van afval is lastig, omdat dit vaak ’s nachts en in het weekend gebeurt.

Omwonenden van de ondergrondse containers in Nijehaske hebben de gemeente gevraagd de containers weg te halen. Verplaatsen van de containers is geen oplossing voor het probleem. Daarom gaat de gemeente maatregelen nemen om het dumpen van afval te voorkomen. Op de lantaarnpaal bij de containers komt verlichting met een bewegingscensor. De directe omgeving van de containers wordt schoongemaakt en opgeknapt. Daarnaast gaat de gemeente experimenteren met extra handhaving op onregelmatige tijden en zet ze in op communicatie.

Huishoudelijk afval en glas
De containers zijn bedoeld voor huishoudelijk afval, oud papier en glas. Maar er wordt van alles gedumpt. Dit loopt uiteen van zakken huishoudelijk afval tot afval bedoelt voor de milieustraat, zoals verfresten, huishoudelijke apparaten en witgoed.

Grote ergernis
“Dumpen van afval is één van de grote ergernissen van mensen, aldus wethouder Jaap van Veen. Naast de overlast zoals stank, geeft het ook een onveilig gevoel bij inwoners van de wijk. Het is nu tijd om de oorzaak aan te pakken en het dumpen tegen te gaan.” Na de zomer gaat de gemeente ook op andere plaatsen aan de slag om het dumpen tegen te gaan.

Slecht voor het milieu
Het dumpen van afval is ook slecht voor het milieu. Het kan in de bodem terecht komen of dieren eten het op. Bovendien wordt zwerfafval niet gescheiden en is daardoor niet geschikt voor recycling.