HEERENVEEN - Op vrijdag 15 augustus herdenkt de gemeente Heerenveen het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. Als enige gemeente in Fryslân wordt er jaarlijks een bijeenkomst georganiseerd in het centrum van de gemeente. Daar zijn dan zo’n 60 belangstellenden bij elkaar bij het Indiëmonument aan de Minckelersstraat.

15 augustus markeert de capitulatie van Japan en de bevrijding van Nederlands-Indië, waarmee er voor Nederland een definitief einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Op die datum worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In de gemeente Heerenveen wordt bovendien stilgestaan bij de Heerenveense slachtoffers die als militair hun leven lieten in Nederlands-Indië tijdens de daarop volgende onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië.

Indiëmonument

De namen van vijf militairen uit de gemeente staan gegraveerd in het monument. Allemaal jonge jongens die na de Tweede Wereldoorlog opgeroepen werden als militair en daar door ziekte of door militaire actie het leven lieten. In de bijna vijf jaar (’45 – ’49) dat de onafhankelijkheidsoorlog duurde, stuurde Nederland meer dan 100.000 militairen naar Indonesië. Een deel ging als vrijwilliger er naartoe, maar het grootste deel werd als dienstplichtig soldaat per schip naar de andere kant van wereld gestuurd.

Die periode in de Nederlandse geschiedenis is de afgelopen jaren onderwerp van diepgravend onderzoek geweest. Uiteindelijk heeft dat in 2022 geleid tot excuses van de Nederlandse regering aan het Indonesische volk en de Nederlanders die van de gewelddadigheden last hebben gehad.

Herdenking

Bij de herdenking op 15 augustus houdt burgemeester Fokkens-Kelder een toespraak en zal er aandacht zijn voor de verhalen van diverse generaties uit de Indonesische gemeenschap in Heerenveen en daarbuiten. Iedereen is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn en met elkaar deze herdenking te beleven bij het monument aan de Minckelersstraat.


De herdenking begint om 19:00 uur en duurt tot 19:30 uur.